Hotel Slavija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar privrede Slobodan Cvetković je danas sa predstavnicima kompanije „Matijević“, potpisao ugovor o prodaji hotela Slavija, čime je ovaj privatizacioni proces završen, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Kompanija Matijević, čiji je osnivač poznati biznismen Petar Matijević, jedina je bila zainteresovana za kupovinu preduzeća Slavija hoteli. Ona je jedina i dostavila ponudu za kupovinu firme u čiju imovinu ulaze hoteli Slavija i Slavija garni na istoimenom trgu u centru Beograda.

Početna cena za učešće u javnom nadmetanju bila je 24,9 miliona evra.

Podsetimo, kako je pisao Forbes Srbija, kompanija Matijević je već duže merkala Slaviju. Pre pet godina malo je nedostajalo da postanu vlasnik novijeg dela – Slavije luks. Tada je sobe i apartamane uslovno prodavao sudski izvršitelj i to dok su Slavija hoteli čekali odgovor na zahtev da se poništi odluka Arbitražnog veća po kojoj su dugovali firmi Fil Šar 1,6 miliona evra.

Spor je vođen pred Privrednim sudom. Javni izvršitelj nije čekao rasplet, već je pre toga prodao hotel. Kupila ga je kompanija Matijević za 6,5 miliona evra. Proglašena je za privremenog kupca, ali je ubrzo od kupovine odustala. Privredni sud je osporio odluku izvršitelja i samu prodaju, pa je i prepoznatljivi objekat na Slaviji ostao državni.

PROČITAJTE JOŠ

Kupovina je ovog puta prošla bez konkurencije. Očekivalo se da će u trku ući više zaintersovanih, jer je dokumentaciju otkupilo osam firmi. Forbes Srbija nezvanično saznaje da su među njima bili Delta agrar, Maks bet, firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i jedna iz Švajcarske.

Zoran Matijević, suvlasnik Mat rilestejta, za Forbes Srbija je nakon podnošenja ponude za hotel Slaviju nagovestio da je moguće da deo sadašnjih soba i apartmana postanu – kancelarije.

„Najveći potencijal ima Slavija Garni i on bi ostao hotel. Ti objekti su veliki potencijal, ali bez dovoljno garažnih mesta. Traže veliko ulaganje. Kula i najstariji deo hotela bi možda dobili delom poslovnu namenu, a delom ostali hoteli. Još razmišljamo“, rekao je Zoran Matijević iščekujući da Ministarstvo privrede donese konačnu odluku.

BONUS VIDEO Šta kaže struka na to što hotel "Slavija" odlazi na dobošu po početnoj ceni oko 25 miliona evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar