Tatjana Matic
Tatjana Matić Foto:N1

U Srbiji ne postoji nestašica nafte i naftnih derivata, njih ima dovoljno, navodi ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Govoreći o prehrambenim proizvodima ministarka navodi da su vi trgovinski lanci uredno snabdeveni svim vrstama namirnica, na zalihama je dovoljno robe i da nema potreba da potrošači prave zalihe i plaše se eventualnih nestašica.

„Da li zbog natpisa na društveni mrežama ili zbog toga što su neke pumpe ograničile količinu benzina kupcima, na pojedinim pumpama stvorile su se kolone automobila. Prvi inspektori otišli su na sporne pumpe sinoć oko 22 sata“, rekla je ona za RTS.

Matić je navela da količinu prodaje benzina ima pravo da ograniči samo država kroz propise i zakone koje donosi.

PROČITAJTE JOŠ

„Međutim, država takve mere neće donositi, niti su u planu. Nema razloga da se takve mere donose zato što ne postoji nestašica niti nafte niti naftnih derivata, njih ima dovoljno i ovde je samo pitanje veleprodajne cene na tržištu koja je viša nego što se formira maloprodajna cena koja mora biti i koja će sigurno biti usklađena. Mi upravo sa udruženjem naftnih kompanija pregovaramo, i mora biti doneta nova uredba zato što ova ističe 13. marta“, objašnjava Matićeva.

Ističe da je tržište u Srbiji dobro snabdeveno, ali će cene derivata morati da se približe ekonomskim.

„Mora da se formira nova cena, i nova uredba će biti donešena. Ta nova, maloprodajna cena mora biti, da kažemo, bliža ekonomskoj ceni“, navodi ministarka.

Kažnjena dva privredna subjekta
Ističe da su inspekcije zbog ograničavanja količina goriva pri prodaji na pumpama kaznile dve naftne firme“.

„Dva privredna subjekta su kažnjena, u trećem slučaju je bila neosnovana prijava. Manji privredni subjekti su se ponašali, možemo reći, neodgovorno i na neki način su kalkulisali sa cenom“, rekla je ministarka.

Dodala je da su inspekcijske kontrole nastaljene i danas, a situacija na pumpama se normalizovala i nema gužvi.

Stanje na tržištu normalno, nema potrebe za stvaranjem zaliha
Govoreći o prehrambenim proizvodima ministarka navodi da su svi trgovinski lanci u Srbiji uredno snabdeveni svim vrstama namirnica, na zalihama je dovoljno robe i da nema potreba da potrošači prave zalihe i plaše se eventualnih nestašica.

„Kada je u pitanju hrana, mi zaista nemamo čega da se plašimo, snabdevenost tržišta je više nego dobra, mi imamo dovoljno hrane za naše potrebe. Srbija je jedan od većih proizvođača hraneposebno smo jedan od većih izvoznika pšenice, žitarica i to je jedna od naših prednosti. Nećemo sigurno imati problem sa hranom“, ističe Matićeva.

BONUS VIDEO: Velika gužva na mirijevskoj benzinskoj pumpi

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare