Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Visoka delegacija Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC stiže u Beograd u ponedeljak, 21. septembra. Kako je u petak najavio izvršni direktor ove američke razvojne banke Adam Boler DFC je zainteresovana za finansiranje ključne infrastrukture za, kako je rekao - istorijsku ekonomsku normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Prva investicija, kako to nagoveštava već potpisano pismo o namerama, biće finansiranje izgradnje Auto-puta mira, koji povezuje Niš i Prištinu. Put od Prištine preko Tirane do Drača i Jadranskog mora - već je izgrađen.

Posle sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su Srbija i Kosovo potpisali 4. septembra u Vašingtonu, izvršni direktor američke Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adam Boehler i predsednica Izvozno-uvozne banke (EXIM) Kimberli Rid potpisali su 15. septembra pisma o namerama  sa Srbijom i Kosovom, za pomoć u finansiranju izgradnje Auto-puta mira.

Ovaj projekat bi, kako je saopštila DFC, povezao Niš i Prištinu i dugo je bio ključni deo razgovora o normalizaciji između Srbije i Kosova.

„Auto-put mira će pokretati ekonomski razvoj i regionalnu integraciju povezivanjem Niša i Prištine. Takođe će služiti kao moćan simbol novog, transformativnog odnosa između ovih susednih zemalja“, rekao je izvršni direktor DFC Adam Boler.

Kako je istakao – DFC je, u partnerstvu sa kineskom EKSIM bankom, posvećen unapređenju ovog mirovnog procesa ulaganjem u projekte koji stvaraju radna mesta i donose održivu ekonomsku korist za obe zemlje.

DFC i EKSIM banka najavile su dolazak svojih delegacija u Beograd.

Američka Razvojna banka planira da otvori svoju prvu kancelariju u regionu, a to će, kako je istaknuto, „olakšati sprovođenje prioritetnih projekata poput Auto-puta mira“.

Pismo o namerama o pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira potpisano je desetak dana nakon što su Srbija i Kosovo, uz posredstvo SAD, 4. septembra potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Niš – Merdare – Priština

Početkom ove godine u Minhenu je dogovorena izgradnja autoputa Beograd – Priština.

Srpska strana bi ubrzo trebalo da krene u realizaciju ovog projekta, dok Priština nije mnogo odmakla od početka.

Tako bi Srbija, do kraja godine, trebalo da započne radove na prvoj trasi izgradnje autoputa do Prištine.

Reč je o deonici od Niša do Pločnika. Ona je duga 33 kilometra, a ukupan trošak na ime radova, eksproprijacije i projekta je oko 250 miliona evra.

Za izgradnju ove deonice Srbija je od Evropske investicione banke EIB dobila bespovratna sredstva u iznosu od 40,6 miliona evra. EIB je, takođe, obezbedio kredit u iznosu od 100 miliona evra.

Prethodno je bilo najavljeno da će ostatak novca biti obezbeđen iz kredita EBRD – Evropske banke za obnovu i razvoj.

Od Pločnika do Merdara

Od Pločnika do Merdara je druga deonica ovog Auto-puta mira. Ona je dugačka 44 kilometra, i procena neophodnih sredstava za njenu izgradnju je 570 miliona evra.

Ministar za infrastrukturu u Vladi Kosova Arban Abraši rekao je da će auto-put do Merdara biti izgrađen sa američkim investicijama, koje su obećane Vašingtonskim sporazumom, prenosi Fonet.

radovi na putu
Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Istakao je da smatra da će, zbog ozbiljnosti koju su pokazali američki investitori koji su poslali pisma ove nedelje, auto-put početi da se gradi vrlo brzo.

„Mislim da je ove godine moguće početi izgradnju autoputa do Merdara. Govorimo o auto-putu koji košta i do 250 miliona evra, a ima 27 kilometara“, rekao je Abraši na RTV Dukađini, navodi Kossev.

Prema njegovim rečima, ko god da dobije tender, zahtevaće se da radovi budu završeni za 15 meseci.

Ko dolazi i šta finansira

Dolazak visoke delegacije DFC u petak je potvrdio i Siniša Mali, ministar finansija.

Kako je najavio –  visoka delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, u Srbiji će ostati četiri dana kako bi se upoznali sa svim okolnostima.

„Otvaranje kancelarije DFC tj, američke razvojne banke u Beogradu biće veoma jasan,, pozitivan signal budućim investitorima koji planiraju investicije u Srbiji i regionu, ali i podrška postojećim investitorima koji planiraju širenje svojih poslovnih aktivnosti na ovim prostorima“, rekla je ranije za Nova rs Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji.

Amalija Pavić Foto: AmCham/Promo

„DFC pomaže kompanijama oko izabranih projekata na nekoliko načina: kroz direktno ulaganje u poslovanje, kredite i garancije sa dugim rokom trajanja, ali i kroz osiguranje od političkog rizika, kao i kroz tehničku podršku u razvoju projekata. Ova banka sarađuje direktno sa privatnim sektorom i to primarno u zemljama u razvoju. Sektori koje ova banka finansira su najčešće vezani za infrastrukturu, poljoprivredu, zdravstveni i energetski sektor, ali i nove, napredne tehnologije.

Ne manje važno, DFC posebnu pažnju obraća na sektor malih i srednjih preduzeća, razvoj ženskog preduzetništva i na mali biznis koji ima veliki potencijal za stvaranje novih radnih mesta. Sve ovo za nas je važno, jer i u našoj privredi postoji veliki potencijal u sektoru mikro i malih kompanija, a ne smemo da zaboravimo da upravo te kompanije čine kičmu uspeha svake ekonomije”, navodi Amalija Pavić za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare