Potpisivanje sporazuma kojim je predviđen i dolazak DFC-a Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO RS/bs

Dolaskom Američke razvojne agencije - DFC Beograd će postati finansijski centar regiona, jer će se u prestonici Srbije odlučivati o velikim investicijama, kaže potpredsednik Američke privredne komore Ivan Miletić.

On je rekao da je to sjajna vest za Srbiju jer DFC ulaže u velike infrastrukturne projekte, zdravstveni sektor, ali i projekte od društvenog značaja kao što su žensko preduzetništvo.

„Najavljen je dolazak delegacije već 21. septembra u Beograd, što znači da oni brzo žele da počnu sa poslom. Pretpostavljam da će ta delegacija već na početku krenuti sa razgovorom o tome kakvi bi ovo projekti mogli da budu“, rekao je Miletić za TV Pink.

Navodi da DFC tradicionalno ulaže u velike infrastrukturne projekte, da je u Vašingtonu već bilo govora o železničkom saobraćaju, o velikim projektima koji se tiču izgradnje pruga, što bi povećalo izvozne kapacitete Srbije i regiona.

„Oni ulažu i u zdravstveni sektor, ali i projekte od društvenog značaja kao što žensko preduzetništvo. To je nešto što članice Američke privredne komore godinama podržavaju u Srbiji. Žene preduzetnice i malih biznisa, to su biznisi koji su okosnica naše ekonomije“, naveo je on.

Kako kaže DFC će kancelariju jedino imati u Beogradu, jer je Beograd postao centar regiona, što se tiče poslovanja.

„Ovo sada Beograd stavlja na mapu i kao finansijski centar, ovde će se praviti ozbiljne odluke o velikim investicijama. DFC dolazi sa svojim projektima. Oni imaju četiri različite vrste podrške privredi: kroz direktne zajmove, kroz equity investing, ali i kroz osiguranja od političkih rizika, kroz studije izvodljuivosti. To su stvari od velikog značaja“, zaključio je Miletić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare