Podeli:
Foto: N1

Buduća regionalna kancelarija američkog DFC-a delovaće pozitivno na privredni sistem Srbije i može se shvatiti kao želja SAD da ojačaju svoj uticaj kao protivtežu kineskom, ali to nije prepreka za nastavak saradnje sa kineskim partnerima, kaže u izjavi za Tanjug profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Otvaranje kanacelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u Srbiji dogovoreno je Vašingtonskim sporazumom.

“Taj korak ni na koji način nije prepreka nastavku saradnje sa kineskim partnerima, pogotovo na osnovu već potpisanih sporazuma i dogovorenih projekata”, istakla je Mitrović upitana da li će dolazak američkih investicija biti konkurencija kineskim i može li da ih ugrozi.

Ona je objasnila da se u geopolitičkom i geoekonomskom smislu najava dolaska DFC može shvatiti kao nastojanje SAD da kroz razvojne projekte, finansiranje lokalnih inicijativa, malih preduzetnika, ojača svoj politički uticaj ovde, kao protivtežu ekonomskom, a kroz njega i političkom, uticaju Kine i njene popularnosti u Srbiji.

“Svakako da prisustvo još jedne platforme za finansiranje preduzetništva u Srbiji povećava ponudu. Dolazak DFC i otvaranje najavljenog regionalnog centra u Srbiji, ako se to zaista bude i dogodilo, može da govori da SAD žele da ojačaju svoje ekonomsko prisustvo u našoj zemlji i u regionu”, rekla je ona.

Dodala je da bi taj potez jasno pokazao da SAD vide Srbiju kao ključnu za ekonomski razvoj čitavog regiona.

“To deluje pozitivno na privredni sistem Srbije i ekonomski ambijent. Time se šalje jasna poruka i drugim investitorima da se veruje u budućnost naše privrede”, rekla je ona.

Kako je ocenila, investicije preko DFC-a, pozajmice i projekti, imaju opseg usmeren pre svega na male i mikro preduzetnike, žene preduzetnice, a zavisiće i od projekata koje će naši preduzetnici ponuditi.

“Radi se o pozitivnom događaju koji može da unapredi sliku i stanje u poslovnom ambijentu Srbije”, zaključila je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar