Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo finansija saopštilo je da je prodalo 83,23 odsto akcija Komercijalne banke u državnom vlasništvu za 387,02 miliona evra Novoj ljubljanskoj banci (NLB).

Prema navodima ministarstva, dodatno je predviđeno da Srbija dobije dividendu u iznosu od polovine neto dobiti za 2019. godinu, u iznosu od „oko 31 miliona evra“, kao i dividende iz prethodnih godina, ukupne vrednosti 26 miliona evra.

Nova ljubljanska banka je saopštila da je ovom transakcijom NLB postala treća najveća banka u Srbiji, kao i da postignuta cena „podrazumeva procenu od 465 miliona evra za stopostotni vlasnički udeo“, odnosno, da cela Komercijalna banka vredi 465 miliona evra.

Podsetimo, mediji su u više navrata javljali da je slovenačka NLB državi Srbiji ponudila 450 miliona evra za 83,23 odsto banke.

Ministar finansija Siniša Mali izrazio je zadovoljstvo ponuđenom cenom, „koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne transakcije u regionu“, te da ponuda NLB prevazilazi očekivanja države zasnovana na proceni vrednosti Komercijalne banke, koju je uradio „Lazard“.

komercijalna banka prodaja nlb
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS / Siniša Mali zadovoljan prodajnom cenom Komercijalne banke

 

Mali je izjavio da će ovaj prihod država „uložiti na pametan način“, i to pre svega u plan „Srbija 2025“ i vraćanje „skupih kredita iz prošlosti“.

Ministar Mali je rekao i da je „Komercijalna banka odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje“, te da veruje „da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru“.

Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora NLB, izjavio je da će NLB „u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke“, te da su bili „impresionirani kvalitetom i potencijalom Komercijalne banke i njenog brenda“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

Prema saopštenju NLB, finalizacija transakcije očekuje se u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Podsetimo, javni poziv za privatizaciju Komercijalne banke je objavljen na proleće 2019, kada je država imala tek 42 odsto akcija.

Nakon toga je država otkupila udele četiri međunarodna akcionara, najpre u junu, pa potom i u novembru 2019.

Kako je pisala Nova.rs, država je otkupila te udele od međunarodnih akcionara po ceni koja je podrazumevala da svih 100 odsto Komercijalne banke vredi 630 miliona evra, da bi sada – prema postignutoj ceni – svoj udeo prodala kao da cela banka vredi 465 miliona evra.