Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

NLB Komercijalna banka ostaje srpska banka sa sedištem u Beogradu, poručio je predsednik UO NLB grupe Blaž Brodnjak na Kopaonik biznis forumu.

On je izjavio da će zadržati ime Komercijalne banke, jer je to veliki brend.

Na pitanje kakvo su stanje zatekli u banci, Brodnjak kaže: „Nije baš u idealnom stanju, bilo je tu nekih problema, ali Komercijalna banka je brend sa velikim potencijalom koji mi planiramo da razvijamo. Da ne verujemo u taj potencijal, ne bismo ulazili u posao“.

Prvi korak NLB kao novog vlasnika, prema njegovim rečima, jeste dobijanje svih sagladnosti za preuzimanje, što će, kako je procenio, trajati šest do devet meseci.

Na pitanje da li će i za koliko doći do smanjenja broja zaposlenih, Brodnjak je rekao da to sada ne može tačno da kaže, ali je naveo da smanjenje zaposlenih jednostavno trend cele bankarske industrije, jer se taj sektor sve više okreće principu digitalnih poslovnica.

On smatra da je cena koju su platili realna, jer kako je objasnio, trenutno takva situacija u bankarskom sektoru da je većina banaka vredi ispod svoje knjigovodstvene vrednosti.

Naveo je primer da su pojedine slovenačke banke prodate za 50 odsto vrednosti, kao i da je „jedna Societe General banka na 40 odsto knjigovodstvene vrednosti“.

„Mi smo veliki balast imali u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, ali smo to prevazišli. Još imamo taj problem u Hrvatskoj, koji je politički i mora na tom nivou da se reši. Verujemo da će svojim poslovanjem pokazati svoju ozbiljnost i viziju“, prokomentarisao je probleme koje su pojedine štedise u Srbiji imale u prošlosti sa Ljubljanskom bankom.