Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se u infrastrukturu i ekologiju u Srbiji ulaže više nego ikad i da je veliki optimista kada je u pitanju povećanje plata i penzija u narednom periodu.

Mali je na TV Prva je istakao važnost infrastrukturnih projekata za stopu privrednog rasta, za povećanje plata i penzija.

On je rekao da se danas vise nego ikada ulaže u infrastrukturu, ali i ekologiju, i napomenuo da je sa sa stopom rasta preko šest odsto, Srbija ove godine prva u Evropi.

„Ulaganje u infrastrukturu vam podiže kvalitet života, zapošljava privredu, podstiče privatne investicije, imate nove fabrike koje tu niču. Mi smo ove godine sa stopom rasta preko šest odsto, prvi u Evropi“, istakao je ministar.

On je rekao i da je veliki optimista kada su u pitanju očekivanja za povećanje plata i penzija u narednom periodu, a da je plan da do kraja 2025. godine prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a prosečna penzija 430 evra, i ukazao da pandemija koronavirusa nije imala negativan uticaj na stopu nezaposlenosti.

„Prošle godine stopa nezaposlenosti je iznosila devet odsto, a prethodne, 2019. godine, 10,4 odsto, što znači da pandemija nije imala negativan uticaj na to“, ocenio je Mali.

On je najavio do kraja godine početak izgradnje prve linije metroa u Beogradu i pomenuo da je Skupština Srbije usvojila nedavno Zakon o metrou i gradskoj železnici, čime su se stvorili svi pravni preduslovi da se krene sa realizacijom ovog projekta.

Ministar je ove nedelje potpisao finansijski ugovor s potpredsednicom EIB-a Lilijanom Pavlovom za projekat Gasni interkonektor Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, što je, kako je rekao, važno i zbog pitanja ekologije, jer je prirodni gas dobar izvor energije.

Ministar Mali rekao je da je pomoć od 30 evra dobilo pet miliona i 750 hiljada građana.

„Ukupno je pomoć od 30 evra dobilo pet miliona i 750 hiljada građana. Ovo je samo prvi deo pomoći, prvih 30 evra, nema potrebe da se ljudi ponovo prijavljuju za drugih 30 evra, to će biti isplaćeno u novembru. Svim građanima na Kosovu i Metohiji, biće isplaćeno po 100 evra, kao i 200 evra nezaposlenima.

Kako je najavio, 26. maja sledi isplata za autoprevoznike, a 8. juna isplatiće se i treća minimalna zarada.

„15. ili 16. juna ćemo takođe na račun svih nezaposlenih prebaciti i iznos od 60 evra“ – rekao je ministar.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare