Siniša Mali Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar finansija Siniša Mali očekuje da Srbija ostvari privredni rast veći od šest odsto, ističući da to otvara mogućnost za veliko povećanje plata i penzija krajem godine urpkos pandemiji korona virusa i najvećoj ekonomskoj krizi.

Mali je u izjavi za Tv Pink podsetio da je Međunarodni monetarni fond pre dan i po korigovao projekciju rasta srpske ekonomije za ovu godinu na šest odsto, podsetivši da je do pre par dana ta projekcija bila pet odsto.

Pročitajte još...

Dodao je i da je i Evropska komisija povećala svoju prognozu rasta Srbije sa 4,8 na 5,3 odsto.

Stopa rasta od šest odsto je bila planirana tako da se, kako kaže, računalo da će prvi kvartal biti minus 1,3 odsto, međutim, prvi kvartal je pokazao rast od plus 1,2 odsto.

„Iako smo i dalje oprezni i konzervativni, možemo da kažemo da ćemo ići preko šest odsto. To ne samo da potvrđuje ispravnost naše politike nego građanima daje optimizam, jer to znači više novca u budžetu, više zaposlenih, otvara se mogućnost za veliko povećanje plata i penzija kraje godine“, rekao je Mali.

Takav rast, ističe Mali, potvrđuje i da su odluke o dva paketa pomoći, kao i ovaj treći koji se isplaćuje, bili ispravne.

Podsetio je da je država pomagala privatnom sektoru, građanima, penzionerima, nezaposlenima, da je nabavljala respiratore, maske, medicinsku opremu…

„Nemate ni masovna otpuštanja u Srbiji, zatvaranje fabrika kao što se dešava u drugim zemljama. Mi smo na pravi način definisali ekonomsku politku i podržali opstanak i naše privrede i građana u doba najveće ekonomske krize“, podvukao je Mali.

Mali je podsetio da je cilj da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a penzije 430-440 evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare