Ljubomir Madžar Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Cene ulja, brašna, šećera, mleka, hleba i svinjskog buta zamrznute su još 15. novembra prošle godine, osim toga u Srbiji je poslednjih godinu dana sve poskupelo, ponajviše hrana, a kada se i ove cene odmrznu u nekom trenutku slede nova poskupljenja i dvocifrena inflacija.

Najave o „inflatornom udaru“ o kom pričaju stručnjaci ovih dana su nepovoljne, smatra ekonomista Ljubomir Madžar i u neku ruku preteće i one građane ne mogu da oraspolože, nego samo da ih zabrinu.

„Kada se radi o najavi rasta inflacije, Dostojevski je u Zlim dusima rekao: ‘kada svi očekuju skandal, skandal mora i da se dogodi’. To je izraz jednog inflacionog očekivanja koje ima svoje temelje u realnim promenama. Zna se da su poskupeli i energenti i druge stvari koje uvozimo. Kada uvoz poskupi on ne može da se ne odrazi na domaće cene, prema tome, u javnosti postoji svest o ozbiljnim uzrocima inflacionih pritisaka pa zbog toga postoji i uverenje da će oni dati svoj rezultat, dovesti do povećanja cena“, kaže Madžar za Danas.

Država u ovoj situaciji, kako kaže, može da se postara da smanji potrošnju, da priguši plate u javnom sektoru i da stavi nogu na kočnicu sa penzijama.

„To sve država može da uradi da smanji ukupnu tražnju, da smanji one dohotke koji su pod njenom kontrolom, a njih ima dosta. To može, a ono što ne bi trebalo je da postoji administrativna kontrola cena i državna zabrana jer takve mere nikada ne daju željene efekte“, ističe Madžar i dodaje da na duži rok to stvara veliki pritisak i da se tada „cene otkidaju poput neke opruge kada se otpusti“.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Fenomen skrivene inflacije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar