Foto:Arhiva Nova.rs; shutterstock; EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Osnovni prehrambeni proizvodi u Srbiji dele se na dve grupe: one čije su cene zamrznute na novembarskom nivou i one koji su sve skuplji. Iako su isti ti proizvodi u regionu skuplji, Srbija se ne može pohvaliti visokim zaradama, pa su tako i najjeftiniji proizvodi na rafovima za mnoge potrošače preskupi. To je posledica najmanjih plata, penzija i minimalaca u regionu - od nas jedino lošije stoji Bosna i Hercegovina.

Za potrošače u Srbiji odlazak u prodavnicu je prava glavobolja. Pritisak odmah skače kada se pogledaju cene osnovnih namirnica: ulja, brašna, šećera, mleka ili, na primer, pilećeg filea. I pored toga što Srbija ima najniže cene ovih proizvoda, takođe ima i katastrofalno male plate.

Kada su u pitanju cene suncokretovog ulja, čije poskupljenje trenutno nije dozvoljeno, ono u Srbiji košta u proseku 200 dinara po litru. U državama regiona je skuplje – u Crnoj Gori litar košta 217, a u BiH i Hrvatskoj 235, odnosno 281 u dinarskoj protivvrednosti.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Situacija je ista i sa brašnom – Srbi kilogram plaćaju najmanje, u proseku 80 dinara, dok je u Hrvatskoj najskuplje, 109 dinara. Između se nalaze Crna Gora u kojoj je brašno za samo dinar skuplje nego u Srbiji, dok je u BiH razlika značajna, te kilogram košta 106 dinara.

Zamrznute su i cene šećera, a prosečna cena ovog proizvoda je ista kao i brašna – 80 dinara. Za kilogram šećera u Crnoj Gori potrebno je izdvojiti 117 dinara, dok je u BiH i Hrvatskoj nešto jeftinije, te koštaju 100, odnosno 101 dinar.

Prosečna cena litre mleka u Srbiji je 120 dinara, a ovaj proizvod jeftiniji je samo u BiH, gde košta 112 dinara. Nešto je skuplji u Hrvatskoj, gde iznosi 125 dinara, dok je cena u Crnoj Gori najviša – 135 u dinarskoj protivvrednosti.

Cene pilećeg filea su „šarene“. U Srbiji kilogram ovog mesa košta 700 dinara, a u Hrvatskoj je za 10 dinara skuplje. Državljani BiH za ovaj proizvod izdvajaju 897 dinara, dok je u Crnoj Gori pileći file ubedljivo najskuplji, te košta 976 dinara.

Iako se prema ovim podacima čini da je potrošačima u Srbiji najbolje, brojke sa druge strane otkrivaju pravo stanje stvari. Naime, manju prosečnu platu, penziju i minimalac primaju samo državljani BiH.

Ukoliko uporedimo zvanične podatke o prosečnim platama, videćemo da su one najmanje u susednoj BiH, gde prosečna zarada iznosi 62.870 u dinarskoj protivvrednosti, dok je u Srbiji nešto veća, te iznosi 70.920 dinara. S druge strane, situacija je povoljnija u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde prosečna plata iznosi 83.109, odnosni 115.093 dinara.

Prosečna penzija ponovo je najmanja u BiH, gde iznosi 29.514 dinara, a stanje nije bolje ni u Srbiji, gde je ona 30.997 dinara. Sledeća na listi je Crna Gora, gde prosečni penzioner ima 34.462 mesečno, dok je u Hrvatskoj i u ovom slučaju situacija najpovoljnija, jer prosečna penzija iznosi 63.576 dinara.

Za kraj, potrebno je uporediti i minimalce, gde je redosled kotiranja država isti kao i u prethodna dva poređenja zarada. U BiH minimalac iznosi 24.412 dinara, dok je on u Srbiji nešto veći – 33.805 dinara. U Crnoj Gori je minimalna zarada 52.973, a u Hrvatskoj 58.629 dinara.

BONUS VIDEO Zoran Matijević o poskupljenju mesa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare