POZIVI ZA GLASANJE. Imate li "izborne podstanare" , prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Foto: Newsmax Adria

Cene stanova za iznajmljivanje, kao i cene kvadrata nekretnina, u Srbiji poslednje dve godine su drastično skočile, pa su trenutno kirije u manjim gradovima na nivou prosečne kirije u Beogradu do pre dve godine.

Novinari Danasa istraživali su kolike se trenutno kreću cene kirija po gradovima, odnosno koliko košta biti podstanar u Srbiji. Cene se, u zavisnosti od grada do grada, kreću od 50 pa do nekoliko stotina evra.

Beograd: I do 3.700 evra

U Beogradu cene kvadrata konstantno rastu i kada se radi o prodaji ali i izdavanju, tako je poslednjih dana na sajtovima koji se bave izdavanjem nekretnina bilo moguće naći garsonjere za 250 evra mesečno u Nehruovoj ili Učiteljskom naselju.

Cena za mesečnu kiriju ide i do 3.700 evra, za koliko se izdaje luskuzni četvorosobni stan na Dedinju. Garosnjere ili jednosobni stanovi do najviše 40 kvadratnih metara u centru, na Vračaru ili Savskom vencu su od 300 do 450 evra, dok su cene za dvosobne stanove šarenolike, od 400 do 550 evra mogu da se nađu dvosobni stanovi, od 50 do 60 kvadratnih metara na Novom Beogradu, kod Botaničke ili u Denkovoj bašti.

Panorama Beograd na vodi
Panorama Beograd na vodi Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Kod Kalenić pijace, ali i u drugim, centralnim delovima grada dvosobni stanovi, salonski ili luksuznije opremljeni za mesec dana koštaju i do 900 evra.

Veći stanovi, penthausi ili luksuzno opremljeni koštaju više od 1.000 evra, od 1.300 do više od 2.000 evra u proseku. Većina ih je u Beogradu na vodi ili nekom od beogradskim blokova, najčešće 63 ili 65.

Vranje: Kirije od 100 do 350 evra

Uzimajući u obzir uzorak od 21 oglas sa sajtova za iznajmljivanje stanova, cene kirija u Vranju su od 100 evra za manje stanove i garsonjere do 350 za one sa više od 100 kvadratnih metara i veći broj soba. Popularno je i dnevno rentiranje stanova, takozvano „stan na dan“, a za to treba izdvojiti 20 do 25 evra.

Za stanove u centru grada ne morate potrošiti „bogatstvo“; ima slučajeva da zakupci za uži centar potražuju i 110 evra, naravno da ima i skupljih stanova u gradskom jezgru (150 ili 160 evra), baš kao što se i na periferiji stanovi mogu rentirati za stotinak evra.

Stanovi su samo u nekoliko slučajeva reklamirani nenamešteni, inače su u potpunosti opremljeni pokućstvom – pa i mikrotalasnim pećnicama i klima-uređajima, primera radi.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Vlasnici navode da su stanovi u „uobičajenom stanju“, ali ima i onih koji su „luksuzni“. Takvi su, na primer, oni sa dve spavaće sobe, više od 100 kvadratnih metara, a čija cena mesečnog izdavanja nije niža od 250 evra.

Režije iznose od 2.000 do 3.000 dinara na mesečnom nivou, tako piše u manjem broju stambenih oglasa koji sadrže i ovaj podatak.

Najskuplji stan – od 21, koliko je obuhvatilo istraživanje – mesečno košta 350 evra a režije iznose 3.000 dinara. Ima 90 „kvadrata“, troiposoban je, namešten i ima centralno grejanje, dva parking mesta, kupatilo, toalet i četiri terase, ali se nalazi na periferiji grada.

Užice: Malo stanova u ponudi

U užem centru Užica, u zavisnosti od kvadrature I broja prostorija, cena iznajmljivanja stanova uglavnom se kreće od 150 do 200 evra. Mogu biti jeftiniji, ukoliko je reč o stanovima u kući, ali I skuplji, ako je u pitanju novogradnja ili stan veći od dvosobnog.

Užice Foto: Slavica Panić/Nova.rs

S druge strane, najčešća cena stanova u Krčagovu, na Senjaku, Terazijama, Carini ili Pori, kreće se od 80 do 120 evra, a jeftiniji su stanovi u kućama. Višesobni stanovi koji se izdaju studentima, uglavnom košraju od 50 do 80 evra, po stanaru.

Subotica: Najviše se izdaju jednoiposobni stanovi

“Centar se najviše traži u Subotici, ali tu su i Prozivka i Radijalac. Opremljenost je jako bitna i struktura stana. Najviše se traže namešteni stanovi i da je nameštaj noviji i moderniji. To je prvo i osnovno, a bitno je i da ima svu tehniku i da je čisto i uredno”, kažu iz agencije.

Tako je za nameštenu garsonjeru u Subotici potrebno izdvojiti od 130 do 150 evra na mesečnom nivou, koliko i za jednosobne stanove, dok se namešteni jednoiposobni stanovi, koji imaju odvojenu spavaću sobu, izdaju po ceni od 180 do 200 evra. Nenamešten dvosoban stan može da se nađe i za 150 evra mesečno, dok se namešteni kreću od 200 evra, pa naviše.

Narodno pozorište u Subotici Foto: Shutterstock/ BalkansCat

“Trosobni stanovi se kreću od 200 do 250 evra, jer tu su režije skuplje i ovo je neka granica gde se prelazi na luksuzne nekretnine koje su dosta tražene u poslednje dve godine. Tu imamo stanove i od 350, 400, 500 i 800 evra, a ima i stan od 2.000 evra koji je izdat u Subotici”, kažu iz agencije za nekretnine.

Zrenjanin: Stanari ne pitaju za cenu samo traže brz internet i udoban krevet

Stanarine se kreću od 100 do 300 evra mesečno u zavisnosti od opremljenosti i veličine stana. Depozit je obavezan, najmanje jedna, a najviše tri kirije. Ono što se, ipak, može naći na sajtovima agencija za nekretnine su luksuzni stanovi, čiji se najam kreće od 500 evra pa naviše.

U Zaječaru potražnja za stanovima, ali slaba ponuda

Što se tiče zakupa stana u gradu na Timoku, mesečni zakup garsonjere ili jednosobnog stana stoji od 50 do 100 evra, plus struja, voda, i grejanje. Cena dvosobnih stanova kreće se od 100 evra pa čak do 200 evra za mesec, naravno plus komunalije.

Kragujevac: Kirije u rasponu od 100 do 200 evra

U Kragujevcu je, pogotovo zbog velikog broja studenata kragujevačkog Univerziteta izdavanje stanova unosan i siguran posao. Stan se može naći i za 100 evra, na udaljenijem mestu, i ako imate naklonost gazda a cene se kreću do 200 evra. Naravno, skuplji su stanovi što su bliži centru a ka periferiji cene krije opada. Mladi bračni par sa bebom u naselju Vašarište plaća stan od 66 kvadrata 200 evra. Isto toliko za stan od 35 kvadrata u prestižnoj Karađorđevoj ulici plaća studentkinja iz Čačka.

Nešto povoljnije i po ceni i po veličini 170 evra za 40 kvadrata kiriju plaća specijalista za pravne poslove (28) u susednoj Ulici Svetozara Markovića kod Medicinskog fakulteta.

Kragujevac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

HR menadžerka (28) u „Fijatu” plaća 130 evra kiriju za stan od 35 kvadrata u centru grada odmah iza lokala „Do jaja”.

U drugom delu najužeg centra Kragujevca, iza restorana „Kortina” devojka, filenserka (26) plaća stan od 60 kvadrata samo 120 evra što je izuzetno povoljno za ovu lokaciju i veličinu stambenog prostora.

Devojka i momak tridesetih godina koji žive zajedno u jednosobnom stanu na Bubnju u nadgradnji stare zgrade plaćaju kiriju 100 evra, ali poznaju vlasnika „koji im je učinio” jer to nije realna cena. Znaju da je gazda prethodnim stanarima za isti prostor naplaćivao 120-130 evra.

Šabac: Velika potražnja za manjim, nameštenim stanovima

Cene rentiranja stanova u Šapcu, porasle su i do 50 odsto u odnosu na period od pre godinu dana, kada su skočile i prodajne cene stanova, kaže za Danas Aleksandar Mitrović iz Agencije Tim.

„U Šapcu su veoma traženi mali, jednosobni stanovi i garsonjere, čija se cena kreće od 120 do 150 evra mesečno. Dvosobni stanovi, koji su veličine od 35 do 40 kvadrata, kreću se od 150 do 200 evra. Za stan preko 50 kvadrata, a to su već ozbiljniji stanovi za porodice, treba izdvojiti od 200 do 250 evra. Cene zakupa velikih stanova, od 70 do 100 metara kvadratnih, kreću se oko 300 evra“, kaže sagovornik.

Majdanpek: Rastu cene

Dolazak Ziđin u Majdanpek, kao i podizvođačkih firmi koje je ova kineska kompanija angažovala direktno se odrazila na cenu iznajmljivanja stanova. Situaciju najbolje ilustruje komentar jedne podstanarke: „Ako nađeš stan za 150 evra, da slaviš“.

Podstanari u Majdanpeku, u proseku sada mesečno za kiriju izdvajaju između 200 i 250 evra, mada ima situacija da taj iznos bude i veći ako su zakupci stranci ili manji ako stanodavci za stanare izaberu Majdanpečane.

U drugom gradskom naselju majdanpečke opštine, Donjem Milanovcu, kirije su inače bile veće nego u Majdanpeku pre dolaska Ziđina. Sada se situacija preokrenula u korist Majdanpeka. I u Donjem Milanovcu cenu stanarine određuje ponuda i tražnja.

Dosta vlasnika nekretnina u Donjem Milanovcu i okolnim vikend naseljima ima računicu da im je isplativije da svoje stanove ili kuće pretvore u apartmane za izdavanje turistima, nego da za njih uzimaju mesečnu kiriju. Jednosobni stan u centru Donjeg Milanovca mladi bračni par iznajmio je prošle godine za 70 evra, a stanodavac im je najavio podizanje kirije na 90 evra mesečno. Naravno, svi troškovi – struja, voda, telefon, internet plaćaju se dodatno.

Novi Pazar: Biti podstanar nije nimalo lako

Biti podstanar u ovom gradu, po mišljenju onih koji stan iznajmljuju, nije nimalo lako, jer su kirije velike, a ima i onih stanova i kuća koji su jeftiniji, ali u jako lošim uslovima. Amela Tandir koja živi kao podstanar od kako je iz Bosne i Hercegovine došla da živi u Novi Pazar, prvo sa svojim roditeljima, a kasnije sa mužem koji je iz Prijepolja, za Danas kaže da su cene kirija velike, a da za te pare ne dobijate ono šta platite.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Cene kirija u Novom Pazaru se kreću od 100 evra, pa do abnormalnih 350 evra. Stanovi od 100 evra su uglavnom stare oronule kuće, pune vlage ili su možda i dobro očuvane ali dalje od grada, dok su stanovi od 350 evra u samom centru grada obicno su luksuzno sređeni i zbog toga su tako skupi, kao da je osobi koja je podstanar i koja traži stan zaista važan luksuz. Mislim da je onima koji žive kao podstanari najmanje važan luksuzan izgled stana. Mnogo važnije je da su kirije pristupačne, kad već i običan kilogram brašna sa cenom nije pristupačan. Čudno vreme, a još čudniji ljudi koji podižu cene, pa su i kirije sve veće“, ističe Tandir.

Jagodina: U ponudi najviše garsonjera

Cene garsonjera i jednosobnih stanova uglavnom su 150 do 160 evra mesečno bez uračunatih režija.

Moguće je naći manje stanove za 120 ili 130 evra, ali su oni uglavnom u starogradnji, sa starijim nameštajem, slabije opremljeni. Ista kvadratura može da ide čak i do 200 evra ada je reč o ekskluzivnije opremljenim garsonjerama. Najviše je oglasa za stanove površine do 40 metara kvadratnih. Ponuda je skromnija za dvosobne jedinice od oko 60 kvadrata i kirija iznosi oko 220 evra.

Niš: Dolazak Rusa i Ukrajinaca povećao kirije

U Nišu se stanovi mogu iznajmiti po ceni od stotinak do 1.200 evra mesečno, u zavisnosti od njihove lokacije, kvadrature, spratnosti, starosti, fizičkog stanja i opremljenosti, podaci su agencija za promet nekretnina, specijalizovanih sajtova i zakupaca.

„Mesečne zakupnine iznajmljenih stanova počele su da rastu još pre pandemije korona virusa, u januaru i februaru ove godine su nešto malo pale, a onda su od marta počeli da dolaze Rusi, Ukrajinci i Belorusi, pa su cene ponovo porasle“, kaže za Danas Miloš Kocić, menadžer agencije Bulevar nekretnine.

On kaže da su Rusi, Ukrajinci i Belorusi u Niš dolazili „bojažljivo“, ali da je njihov priliv postao daleko veći po početku rata u Ukrajini.

„Rusi stižu preko Rusko- srpskog humanitarnog centra, u grupama od desetak, a nama se za iznajmljivanje stanova obraćaju i Rusko- srpski humanitarni centar i oni pojedinačno“, kaže Kostić.

Foto:Shutterstock

On kaže da se u poslednje vreme traže i ekskluzivni stanovi, za predstavnike firmi koje u ovom gradu imaju sedište ili povremene poslove, a koje plaćaju te firme.

„U principu, zakup stana od 30 ili 40 kvadrata u centru grada košta od 200 do 350 evra. Oko 80 odsto stanova je opremljeno, ostali su uglavnom neopremljeni, a vrlo malo je poluopreljenih“, kaže on.

Prema oglasima na specijalizovanim sajtovima, stanovi u centru Niša mogu se naći po ceni od 270 evra pa nadalje. Oglašeni „rekorder“ je stan od 160 kvadrata, u širem centru grada, u kvartu Crveni pevac, koji košta 1.200 evra. Dvosobni stan van šireg centra, recimo u perifernoj opštini Pantelej, površine 47 kvadarata, na trećem spratu, može se iznajmiti za 180 evra. Kirija za garsonjere u stambenim zgradama, površine od 27 do 34 kvadrata, iznosi od 120 do 200 evra. U Nišu se može iznajmiti namešten stan i “na dan”, a dnevni zakup, prema specijalizovanim sajtovima, košta od deset do 20 evra.

Novi Sad: Najtraženiji su stanovi manje kvadrature

Kod agencija, za stan od 60 kvadratnih metara u centru grada, morate izdvojiti oko 500 evra, a upola manji stan može naći i po ceni od 200 evra mesečno. U ulici Jovana Subotića, u centru grada stan od 40 kvadrata kod agencija može se naći i po ceni od 300 evra.

S druge strane, po približnim cenama mogu se naći veći stanovi. Tako se stan od 100 kvadrata u ulici Modene u samom centru grada, može iznajmiti za 550 evra. Za nešto manji stan, od 89 kvadratnih metara na Trgu Galerija, kirija iznosi čak 900 evra.

Zbog toga se zakupci najčešće opredeljuju za stanove u oglasima, najčešće na društvenim mrežama, jer im to donosi nešto povoljnije uslove, makar u pogledu cene. U komentarima se najčešće mogu pronaći prigovori u odnosu cene, kvadrature, stanja i opremljenosti stanova.

Na jednoj od Facebook grupa sa oglasima za izdavanje stanova u Novom Sadu objavljen je oglas za ne naročito atraktivnu garsonjeru u Ćirpanovoj ulici, koja se nalazi desetak minuta hoda od centra grada, a za koju vlasnik traži čak 180 evra uz depozit u istom iznosu. Za isti novac, takođe garsonjera u novogradnji, sa novim nameštajem, može se iznajmiti u Petrovaradinu.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U samom centru grada, u Zmaj Jovinoj ulici, na društvenim mrežama kruži i oglas za stan od 42 kvadratna metra, po ceni od 280 evra, što je atraktivna cena u odnosu na cene za slične stanove u blizini, koje iznajmljuju agencije.

U širem centru grada, stanovi od 30 do 40 kvadrata mogu se naći po ceni od 300 evra.

Stan na dan, posao koji „cveta“ tokom održavanja Exit festivala, košta 20 do 50 evra za dan, u zavisnosti od doba godine.

Ostatak teksta možete pročitati ovde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare