Foto:Radio Užice

Protestovali su danas u Užicu turistički radnici, muzičari, ugostitelji, zanatlije i vlasnici malih trgovinskih radnji. Nezadovoljni su načinom na koji se sprovode epidemiološke mere i načinom na koji se pojedinim delatnostima uskraćuje pravo na rad i mogućnost zarade, dok je na drugoj strani velikim trgovinskim lancima sve to dozvoljeno. Revoltirani mali privrednici su ogorčeni na odluku države da radnje, u koje dnevno uđe tek nekoliko ljudi, prepozna kao rizične po njihovo zdravlje  a markete u kojima ih je u istom trenutku na stotine  kao bezbedne. Odluke kriznog štaba smatraju nelogičnim i nestručnim.

Posebni pažnju su skrenuli na nakorektno donošenje mera “danas za sutra” pa turističke agencije, kojih je u Užicu preostalo tek nekoliko, ne mogu da realizuju već isplanirane aktivnosti, koje su organizovali uz poštovanje svih mera koje su na snazi.

“Čekamo do petka da vidimo da li   u subotu možemo ljude da vodimo na izlet. To malo ljudi što se prijavi, čekamo da obavestimo da li možemo na putovanje i tako svaki vikend.  U redu da su juče doneli mere od ponedeljka, organizovali bismo se, ali ovako nije u redu. U isto vreme od nas se traži da plaćamo sve, a ono malo što možemo da uradimo nemamo mogućnosti”,  rekla je na protestu Vladana Rakić, vlasnica turističke agencije.

Preduzetnici kažu da su lokalne samouprave u drugim gradovima izašle u susret maloj privredi sa konkretnim merama i pomoći te da u Užicu to nije slučaj. Kažu i da su više puta pisali rukovodstvu grada tražeći prijem, ali je poziv stigao tek tokom protesta. Ovakvo stanje, kako tvrde, dovelo do sve većeg gašenja radnji i u Užicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar