Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Čačanski ugostitelji, vlasnici frizerskih radnji, salona venčanica i igraonica, njih oko 200, održalli su danas protest ispred Gradske uprave u Čačku jer su nezadovoljni merama protiv koronavirusa koje je Krizni štab usvojio juče. Oni su na nekoliko minuta i blokirali ulicu koja prolazi pored opštinske zgrade i naveli da svi privatnici nemaju isti tretman od nadležnih.

„Jedini problem je to što neko može, a neko ne može da radi. Mi smo već više od jedne godine oko 40% radnog vremena zatvoreni. Svi izmirujemo obaveze državi – poreze, doprinose i ostale namete u stopostotnom iznosu. Ukoliko je neophodno da budemo zatvoreni očekujemo da nam se otpišu dugovanja. Takođe, tražimo zaničan dokument po kome nam je zabranjeno da radimo i tražićemo drugi posao. Gubitke ne smem ni da računam. Imam sedam zaposlenih i samo za njihive doprinose i poreze isplaćujem oko 140 hiljada dnara, bez neto plate. Danas nećemo otvoriti lokale, ovde smo došli da gradska vlast vidi da postojimo, ali od njih ništa ne očekujemo. Moramo sami da se organizujemo i usaglasimo neke predloge za otpis dugova“, rekao je ugostitelj Zoran Marković.

Vlasnik igraonice i salona venčanica je ogorčen jer, kako kaže, samo stižu zabrane i zaključavanja, ali nikakva pomoć.

„Gradonačelnik bi trebalo da izađe, porazgovara sa nama i nađemo zajedničko rešenje za rešavanje problema. Ja nisam nijednog radnika otpustio i finansijski jedva izdržavam, a ukoliko se nastavi ovako sledi ključ u bravu“, naveo je Gordan Savković.

 

Vlasnica frizerskog salona je stava da pripadnici ove branše ne ugrožavaju zdravstvenu situaciju svojim radom.

„Uredno nam pristižu dažbine, sve to plaćamo, i mi ne tražimo ništa drugo osim prava na rad. Već osamnaest godina radim kao frizer, a prihod nam je umanjen 70%. Plaćamo kiriju i više ne možemo da izdržimo“, rekla nam je Gordana Đorđević, koja sa kćerkom ima radnju u Čačku.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema rečima vlasnika kafe kluba  „Velvet“, Milana Glišovića on ima 30 zaposlenih od kojih njih 28 ima višečlane porodice koje žive od toga.

„Ovo je protest za slobodu, rad, život i nadam se da će nas sutra biti više nego danas. Naš jedini zahtev je da radimo i izdržavamo naše porodice. Poštovali smo i poštovaćemo zakone, kao i lekare, ako je neophodno prepolovićemo broj gostiju, a propise smo uvek poštovali. Nadamo se da će ovi naši skupovi prerarasti u nešto veće kako bismo se izborili za naša prava. Gubici su ogromni, svaki minut je važan za svakog od nas“, rekao je on. Glišović je istakao da su svi na gubitku, kako finasijski, tako fizički i psihički izrazio uverenje da će njegovih kolega sutra biti još više ispred Gradske uprave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare