jačanje imuniteta
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dodatne mere pomoći države turizmu koji je pretrpeo veliku štetu zbog epidemije korona virusa, trebalo bi da budu poznate od ponedeljka, 18. maja, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je, povodom zahteva hotelijera i turističkih radnika da im se produži period na još šest meseci u oslobađanju od poreza i doprinosa, a da moratorijum u otplati kredita bude produžen na još šest meseci, za RTS rekao da novi paket mera pomoći tom sektoru zavisiti od finansijskih mogućnosti države, prenosi N1.

Turistička privreda Srbije će, po rečima Ljajića, poput drugih zemalja imati veliku štetu zbog krize poslovanja izazavane epidemijom.

„Domaći turisti postaju adut za oporavak turizma“, rekao je ministar i najavio da sutra počinje prijavljivanje u svim poštama za 400.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Pročitajte još:

Vaučeri su u vrednosti 5.000 dinara i moći će da ih koriste studenti, penzioneri i zaposleni čija primanja nisu veća od 70.000 dinara. Trenutno ima oko 1.500 ugostiteljskih objekata gde vaučeri mogu da se koriste, a Ljajić očekuje da će biti mnogo više.

On je rekao da je u svetu 80 odsto manje međunarodnih putovanja i da se sve zemlje, pa i Srbija, moraju okrenuti domaćem turizmu.

„Da nije bilo krize, procene su bile da će devizni priliv biti 1,6 milijardi evra, a u prava dva meseca rast je bio 16 odsto“, naveo je Ljajić.

Ljajić je najavio prestanak važnosti ograničenja marži za određene proizvode, ali da će one ostati na snazi kada je reč o maskama i rukavicama. On ne očekuje rast cena proizvoda za koje više nije ograničena marža.

Ljajić je naveo da je tokom vanrednog stanja 50 odsto povećana onlajn trgovina garderobe i bele tehnika, a do 200 odsto onlajn kupovina hrane.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram