Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ / nr

Već od ponedeljka privrednici, prema najavi ministra finansija Siniše Malog, mogu da se prijavljuju za pomoć države u vidu isplate tri minimalca za zaposlene i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa tokom vanrednog stanja.

„Prijava je jednostavna, kroz poreski obrazac koji privrednici ionako popunjavaju krajem svakog meseca za zaposlene. Reč je obrascu PPP-PD, gde privrednik, u  kvadratiću broj 1.4 treba samo da upiše datum – 4. januar 2021. godine“, objasnio je Siniša Mali.

Samim tim se, automatski,  u sistemu Poreske uprave odlaže plaćanje poreza i doprinosa na zarade, i akontacije poreza na dobit.

„Privrednik se time automatski prijavljuje i za tri minimalca koje država isplaćuje za njegove zaposlene“, navodi ministar finansija.

Uz to, privrednik treba da, na portalu Poreske uprave, izabere poslovnu banku preko koje želi da se taj novac uplati.

„To su jedine dve radnje koju treba da uradi svaki privrednik koji želi pomoć države. Sve ostalo radi država automatski“, istakao je Mali.

On je podsetio da za pomoć države mogu da konkurišu preduzetnici i preduzeća koja od  15. marta nisu otpustila više od 10 odsto radnika.

„Privrednici za čije zaposlene se uplate tri minimalca, moraće da bar tri meseca po isteku ove mere zadrže te zaposlene. Privrednici će biti kontrolisani kroz sistem Poreske uprave. Ukoliko otpuste zaposlene – moraće da vrate novac državi“, upozorio je Mali.

Minimalac sleduje i preduzetnicima koji su jedini zaposleni u svojoj radnji, agenciji…  Prema najavama prvi  minimalci na račune zaposlenih mogli bi da „legnu“ u prvoj nedelji maja.

„Ne postoji prepreka da proces prijave privrednika ne krene već od ponedeljka, 13. aprila. Svi privrednici inače podnose tu prijavu do kraja meseca“, istakao je Mali na konferenciji za novinare, dodajući da bi u slučaju da se prijava završi do kraja ovog meseca, uplata prvog minimalca bila u prvoj nedelji maja, odnosno tokom prvih deset dana idućeg meseca.