Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nezadovoljni kragujevački ugostitelji okupili su se danas ispred Gradske uprave, zahtevajući da im se dozvoli da, umesto do 23 sata, rade do jedan sat iza ponoći. Ovim zahtevom, kažu, žele da se izjednače sa kolegama u Beogradu, kojima je i u uslovima vanredne situacije omogućeno da rade duže. U Gradskoj upravi našem portalu je rečeno da je ograničenje rada ugostiteljskih objekata u domenu republičkih organa i da, uz sve razumevanje prema zahtevima ugostitelja, ne mogu protiv struke.

Mirnim skupom ispred Skupštine grada nezadovoljni kragujevački ugostitelji želeli su da podsete gradsku vlast na peticiju koju su predali još krajem juna i da, kako navode za naš portal, ubrzaju reakciju nadležnih. Objašnjavaju da im je zbog ograničenog radnog vremena ugrožen opstanak biznisa i da su na rubu egzistencije. Bašte kafića u Kragujevcu trenutno imaju dozvolu da rade do 23 sata, dok je u zatvorenim ugostiteljskim objektima, radno vreme do 21h.

Vladimir Ristić / Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Mi ne tražimo ukidanje vanredne situacije, već samo želimo da budemo tretirani isto kao ugostitelji u Beogradu. Ako oni u vanrednoj situaciji mogu da rade do jedan sat iza ponoći, zbog čega onda ne možemo i mi?“, pita Vladimir Ristić, član kriznog štaba Udruženja ugostitelja Kragujevac.

Objašnjava da obaveze prema državi, ugostitelji moraju da izmiruju, ali su im zbog ograničenog radnog vremena značajno smanjeni prihodi, te je procena Udruženja da će, ukoliko se ovakva situacija nastavi, oko 50 odsto ugostitelja zatvoriti svoje lokale.

„Mi moramo da platimo i SOKOJ i doprinose, a nemamo od čega. Nama je sad svaki dan bitan, jer zbog pogoršanja vremenskih uslova, uskoro bašte više neće moći da rade. Mi smo za razliku od kolega u Beogradu uskraćeni za mogućnost da prihodujemo od svog posla. Svesni smo da je broj zaraženih veći, ali nismo mi krivi, kod nas postoje sanitarni uslovi i svakodnevno se sve proverava“ navodi Ristić.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ispred Gradske uprave protestovalo je oko 20 nezadovoljnih ugostitelja, a najavljuju masovnije skupove, ukoliko ne dobiju ravnopravan tretman kao njihove beogradske kolege.

Podsetimo, kragujevački ugostitelji porotestovali su i krajem juna, kada im je zbog uvođenja vanredne situacije bio ograničen rad do 20 sati.

Grad: Ne možemo protiv struke

U Gradskoj upravi za portal Nova.rs objašnjavaju da su zahtevi ugostitelja o produžetku radnog vremena u domenu republičkih organa i da je po tom pitanju presudan stav Instituta za javno zdravlje. Član Gradskog veća za privredu Radomir Erić navodi da je situacija za sada nedvosmislena, odnosno da se Kragujevac tretira kao žarište koronavirusa.

Radomir Erić / Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Mi smo smo svesni okolnosti pod kojima sada radimo, pandemija je zahvatila sve i mi smo zbog vanredne situacije malo izopšteni, osećamo se kao ostrvo, ali jednostavno to je stav Instituta za javno zdravlje i mi ne smemo protiv njega, ne smemo protiv struke. Niko od nas ne želi da nosi tu odgovornost da Kragujevac sutra bude novo žarište“, kaže Erić.

Sa druge strane, on objašnjava da gradska vlast ima razumevanja za ugostiteljsku delatnost i da će u narednih dan – dva, Gradsko veće usvojiti set ekonomskih olakšica, koje se odnose na gradske takse i namete.

Kako je naveo, noćnim klubovima će biti ukinuta taksa za plaćanje firmarine za period od početka pandemije pa sve dok traje vanredna situacija, dok će ugostiteljski objekti koji posluju u lokalima koji su u vlasništvu grada, biti oslobođeni plaćanja rente za period tokom vanrednog stanja, a od 27. juna kada je proglašena vanredna situacija, najam lokala plaćaće u iznosu od 50 odsto.

Erić je zaključio da je gradskoj vlasti u interesu da ugostiteljstvo kao značajna privredna grana ostvaruje prihode, ali da je za produžetak radnog vremena neophodno odobrenje nadležnih zdravstvenih institucija.

On je najavio da će povodom zahteva nezadovoljnih ugostitelja, u utorak 15. septembra biti održan sastanak u Institutu za javno zdravlje, kojem će prisustvovati sve tri strane, odnosno, ugostitelji, predstvnici grada i stručne epidemiološke službe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar