Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na Kalemegdanu je pre nedelju dana osvanuo drvored palmi. Osim što je saopšteno da su ova egzotična stabla rasla u toploj Španiji, o njihovoj kupovini gotovo ništa više ne znamo. Uprkos tome što smo ih zvali i slali pitanja, iz Grada Beograda i JKP "Gradsko zelenilo" i dalje ćute o tome koliko je novca građana Beograda potrošeno na njihovu kupovinu i transport, i na koji način je nabavka sprovedena.

JKP „Zelenilo-Beograd“ Beograd pre nedelju dana je po prvi pu na zelenoj površini srpske prestonice zasadilo stabla palmi.

U pitanju je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei – Visoka žumara, visokih po 3,5 marta, koje su stigle iz Španije.

Dan nakon što su zasađena ova, za naše podneblje egzotična stabla, Nova.rs pitala je Grad Beograd, JKP „Zelenilo-Beograd“ i JKP „Tvrđava“ koliko su ova stabla plaćana, koliko je koštao njihov transport i gde se nalaze podaci o njihovoj javnoj nabavci.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iz Gradske uprave Grada Beograda i JKP „Tvrđava“ stigli su odgovori u kojima je navedeno da je nabavku sprovelo JKP „Zelenilo-Beograd“.

„Zelenilu“ smo zatim po drugi put poslali ista pitanja, ali odgovora nije bilo. Zanimljiva je i činjenica da su na sajtu ovog gradskog preduzeća vidljive sve javne nabavke koje je ono u poslednje vreme sprovelo – ali javna nabavka u kojoj se pominju palme ne postoji.

Sadnicu ove vrste palme moguće je kupiti i u jednom od beogradskih rasadnika, a njihova cena nelinearno raste sa visinom stabla.

Tako drvo Visoke žumare visine od oko 1,1 metar košta 5.800 dinara, dok ono koje je za metar više staje već 80.000.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stabala čija je visina slična sadnicama ispred paviljona „Cvijeta Zuzorić“, u ovom rasadniku koštaju po 150.000 dinara za komade od 2,75 i 3 metra, dok oni od četiri do pet metara dosežu cenu i od 215.000 dinara.

Povezane vesti:

Da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kojim slučajem odlučio da kupi palme iz ovog rasadnika, za šest stabala bi iz gradskog budžeta moralo da bude izdvojeno 1.290.000 dinara.

Osim toga, razlika između palmi iz rasadnika i „Vesićevih palmi“ je i u tome što je jednima cena poznata a drugima nije, jer su sadnice u rasadnik stigle iz Italje, a na Kalemegdan iz Španije.

Zbog čega je gradsko preduzeće odlučilo da nabavi drveće iz udaljenije zemlje i verovatno plati transport, ostaje nepoznanica.

Izvesno je samo da se zamenik gradonačelnika Beograda, preko gradskih firmi, igra sa parama građana, bez polaganja računa, trošeći na nešto što možda neće dočekati proleće.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare