Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Palme bi mogle da se nađu u beogradskim parkovima ukoliko bi bile mobilne i mogle da se premeste u toku zime, u suprotnom ne znam način na koji one mogu da opstanu, kaže za Nova.rs predsednica Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije (UPRS) Anđelka Jevtović, komentarišući vest o sađenju šest palmi u srpskoj prestonici.

JKP „Zelenilo“ Beograd juče je prvi put u Beogradu na zelenoj površini zasadilo stabla palmi.

Kako je navedeno u saopštenju, u pitanju je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei, visokih po 3,5 marta, koje su stigle iz Španije.

Pejzažni arhitekta Jevtović kaže za Nova.rs, da nije ništa nenormalno da se palme nađu i u zemljama u kojima im klima ne odgovara, ali da bi u tom slučaju trebalo da budu mobilne.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Danas sam na tu temu razgovarala sa kolegom koji je neko vreme živeo u Nemačkoj – rekao mi je da tamo čak i na severu zemlje postoje parkovi u kojima ima južnih zasada, sadnica koje ne pripadaju tom području, ali su sve one mobilne“, objašnjava naša sagvornica i navodi još jedan primer:

„U Versaju imate oranžarije gde se sve te biljke, koje su preko leta napolju u žardinjerama, kad zahladni unose u posebne prostorije namenjene za tu svrhu i tako štite od hladnoće koja im najviše smeta“, objašnjava Jevtović.

Međutim, s obzirom da su na Kalemegdanu palme zasađene, kako kaže, ne zna „šta se tu mislilo i čemu se nada“.

Povezane vesti:

Iz „Zelenila“ je navedeno da se u Srbiji klima promenila, kao i da je na Kalemegdenu zasađena vrsta palme koja veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa, kao i da je predviđeno da se tokom zimskih meseci stabla palmi štite povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

Pejzažni arhitekta kaže da se klima kod nas menja, ali da to ne isključuje niske temperature.

„Dovoljno je jednom da bude minus 15. Setite se prošle zime. Razumem utopljavanje palmi, na primer, u Herceg Novom, gde temperatura ne pada toliko mnogo ispod nule, ali da mi utopljavamo, ne znam čime, kako“, tvrdi ona i zaključuje:

„Moje mišljenje je – da su mobilne, to je u redu, ne smeta, ali ovako smatram da nije u redu“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare