„Prvi put u novijoj istoriji“: U Beogradu zasađene palme

Društvo 23. sep. 202015:01 > 16:5412 komentara
Podeli:

JKP "Zelenilo-Beograd", Beograd je danas na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća- palme. Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi.

U saopštenju „Zelenila“ navodi se da je zasađeno šest stabala vrste Trachycarpus fortunei.

„Sadnice su veoma visokog kvaliteta,a uvezene su iz Španije. Stručnjaci JKP ‘Zelenilo-Beograd’ su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini. Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Kalemegdan i prilaz paviljonu“, navodi se u saopštenju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da ‘Zelenilo-Beograd’ prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje, piše u saopštenju, uz napomenu da vrsta palme koja je zasađena danas na Kalemegdanu „veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa“.

Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar