Foto: Shutterstock

Građani koji imaju platnu, recimo Visa karticu, od pre nekoliko godina od banke dobijaju i obaveznu, domaću Dina karticu. Njeno izdavanje se ne plaća, ali banka uvek, prilikom izdavanja bilo koje druge kartice, mora svom klijentu da otvori i Dinu. Glavne razlike između ove dve kartice ogledaju se u visini provizije, plaćanju u inostranstvu i putem interneta, ali i načinu plaćanja, odnosno da li je ono beskontaktno ili ne.

Od pre nekoliko godina, preciznije od leta 2018. godine, sve banke u Srbiji u obavezi su da, prilikom izdavanja platne kartice klijentima, izdaju i Dinu. Iako ovakva praksa traje već skoro šest godina, i dalje su tu brojne nedoumice o ovoj kartici.

Šta je Dina i šta je izdvaja od drugih kartica?

Dina je domaća, nacionalna platna kartica, koja spada u nadležnosti Narodne banke Srbije.

Foto:Nova.rs

Kao i svaka platna kartica, i Dina služi za plaćanje i podizanje gotovine sa bankomata.

PROČITAJTE JOŠ

Glavna razlika između Dine i ostalih platnih kartica koje izdaju banke u Srbiji je ta što je Dina obavezna. U praksi, to znači da banka mora da je izda, ali korisnik ne mora da je koristi. Dakle, svako ko u Srbiji ima tekući račun u banci, ima dve kartice – Dinu, i neku drugu, poput Vise.

Ono što Dinu takođe izdvaja je mogućnost da korisnici podignu novac u prodavnicama. Konkretno, novac je uz karticu moguće podići u Merkator, Roda i Idea marketima.

Takođe, pojedine banke nude mogućnost podizanja novca bez provizije.

Pogodnost koja se odnosi na trgovce jeste niža provizija koju plaćaju. Konkretno, za platne kartice naknada je 0,2, a za kreditne kartice 0,3 odsto. Na benzinskim pumpama naknada koju plaća trgovac je 0,3, a prilikom plaćanja komunalija 0,4 odsto.

Razlika između Dina i Visa kartice

Glavna razlika između Dina i Visa kartice zapravo je u tome gde sve ona može da se koristi i šta njome može da se plaća. Konkreno, obe kartice mogu da se koriste u prodavnicama, kafićima, restoranima i svim ostalim objektima obeleženim odgovarajućim znakom.

Foto:Nova.rs

U praksi najčešće na ulaznim vratima objekta postoji nalepnica na kojoj piše “Visa”, “Mastercard”, “Dina” – u zavisnosti od toga koje kartice primaju.

S druge strane, problem može da se desi prilikom onlajn kupovine. Naime, Visa karticom je moguće neometano kupovati preko interneta, ali sa Dinom to nije slučaj. Trenutno je moguće samo onlajn poručivanje preko domaćih sajtova. To u praksi znači da, osim kupovine, neće biti moguće platiti pretplatu za, recimo, sajtove za gledanje filmova i serija ili aplikacije za slušanje muzike.

Takođe, Visa ima mogućnost beskontaktnog plaćanja. Dina, s druge strane, nema.

Upotreba Dina i Visa kartice u inostranstvu

Sve Visa kartice mogu da se koriste za plaćanje ili podizanje gotovine u inostranstvu, bez obzira na to da li njihov korisnik ima dinarski ili devizni račun. Ako je račun dinarski, a korisnik plaća u evrima, banka će prvo izvršiti konverziju valute, a sa računa će biti skinut iznos u dinarima.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, ukoliko korisnik ima devizni račun vezan za evro, ali plaća u nekoj drugoj valuti, banka će i tada izvršiti konverziju.

Ipak, treba biti obazriv jer su provizije visoke i idu i do pet odsto.

Što se tiče Dina kartice, plaćanje u inostranstvu je moguće samo za korisnike specijalne kartice sa internacionalnom upotrebom, i to na bankomatima ili prodajnim mestima koja imaju oznaku neke od privatnih mreža – Discover, Diners ili Pulse.

Foto:Nova.rs

Međutim, standardna Dina kartica koja se obavezno izdaje svim bankarskim klijentima, ne nudi korisnicima mogućnost plaćanja u inostranstvu, kao ni podizanje gotovine na bankomatima. Oni, dakle, pred putovanje, moraju da ponesu sa sobom keš.

Bezbednost i zaštita

Kada je u pitanju krađa kartice, princip zaštite isti je i za korisnike Vise i za korisnike Dine.

Naime, ukoliko dođe do krađe ili vlasnik kartice posumnja na to, on treba da se javi svojoj banci, koja će potom izdati karticu, mada to može da uradi i sam koristnik, u aplikaciji banke.

Problem može da nastane i prilikom internet kupovine, a korisnici obe kartice ovde mogu da budu žrtve prevare.

Foto:Shutterstock

Ključni savet za onlajn kupoholičare je da nikada ne ostavljaju svoj PIN na sajtovima, jer on tada nije potreban, pa ukoliko se negde traži, može da znači da je u pitanju prevara.

Naravno, svoj PIN kod korisnik ne treba da daje nikome.

BONUS VIDEO Plastika umesto gotovine – je l’ može da se plati karticom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare