Foto:Nova.rs

Korisnici Dina kartica od sada na benzinskim stanicama NIS i Gazprom, mogu na kasi da podignu keš u iznosu do 5.000 dinara, bez provizije. Uslov je da to učine uz kupovinu.

Na benzinskim stanicama NIS i Gazprom korisnici Dinakarda od danas mogu da podignu gotovinu u iznosu do najviše 5.000 dinara, potvrdila je Narodna banka Srbije.

Novac se podiže na kasi – provlačenjem kartice kroz POS terminal, prilikom plaćanja natočenog goriva ili druge robe kupljene na pumpi. Novac na ime podizanja gotovine se, bez provizije, skida sa računa građanina, a keš mu se isplaćuje iz kase.

„Reč je o servisu ‘podigni dinare’, koji korisnicima omogućava da prilikom plaćanja na svim benzinskim stanicama NIS Petrol i Gazprom podignu i gotov novac, i to u iznosu do 5.000 dinara. Na ovaj način, zahvaljujući široko rasprostranjenoj mreži maloprodajnih objekata NIS-a, kako u gradskim, tako i u ruralnim područjima, posebno korisnici Dina kartice koji žive u sredinama u kojima je manje razvijena mreža bankomata mogu brzo i jednostavno da podignu gotovinu“, ističu u NBS.

Servis je omogućen u saradnji NBS i Banke Poštanska štedionica, kao i kompanije NIS.

„Usluga podizanja gotovine uz kupovinu u Dinakard sistemu omogućena je bez dodatnih troškova za sve učesnike u toj transakciji – i za banke koje izdaju kartice, i za banke koje postavljaju POS terminale na prodajnim mestima i za trgovce, a samim tim i korisnike“, navela je NBS.

Usluga podizanja gotovine uz kupovinu je usluga koja korisnicima kartica, kako se ističe,  omogućava istovremenu kupovinu i podizanje gotovine.

Foto:Nova.rs

Prva transakcija podizanja gotovine uz kupovinu obavljena je danas na benzinskoj stanici NIS u Beogradu. Događaju je prisustvovala guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predstavnici Banke Poštanska štedionica i kompanije NIS.

Tom prilikom guverner NBS je podsetila prisutne na Zakon o međubankarskim naknadama iz 2018. godine, kojim su međubankarske provizije za kartična plaćanja snižene na evropski nivo.

„To je za sobom povuklo i snižavanje ugovorenih trgovačkih provizija za plaćanje karticama sa dva odsto pre uvođenja Zakona na 1,6 odsto u roku od svega godinu dana, dok je prema najnovijim podacima dobijenim od banaka, prosečna naplaćena trgovačka provizija u prvoj polovini 2020. godine bila još niža i iznosila 1,19 odsto“, napomenula je Tabaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare