Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Poštanskoj štedionici traže punomoćje overeno kod notara za podizanje sto evra sa računa penzionera koji ne mogu lično da dođu na šalter.

„Penzioneri koji primaju penzije ‘na kuću’ ne mogu na isti način da podignu i sto evra. Mora neko iz porodice da ode u Poštansku štedionicu i uzme obrazac koji mora da overi notar kao punomoćje, i onda odnese ponovo u Štedionicu“, rekla nam je čitateljka koju su danas vratili sa šaltera te banke.

Iz Udruženja banaka Srbije za Nova.rs kažu da je Narodna banka Srbije obavestila sve banke da se od 15. maja vraća uobičajeni način podizanja penzija, odnosno gotovog novca.

„Treba naglasiti da je najvažniji razlog za povratak na redovni režim bankarskih usluga bezbednost samih klijenata odnosno sigurnost njihovih transakcija“, kažu iz UBS.

Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

To u praksi znači da rođaci i prijatelji više ne mogu da podižu novac za penzionere kako su to radili tokom vanrednog stanja.

„Ukoliko penzioneri koji penziju primaju na kućnu adresu, a kojima su otvoreni namenski računi u Banci Poštanska štedionica, nisu u mogućnosti da lično podignu penziju ili sto evra državne pomoći, razmatraju se opcije da im se novac dostavi na drugi način“, kažu za Nova.rs u Ministarstvu finansija.

„Trenutno se u saradnji sa drugim nadležnim institucijama radi na najboljem rešenju, a kako bi se izbegle moguće zloupotrebe, s obzirom na to da je reč o licima koji nisu klijenti banke“, rečeno nam je u tom ministarstvu.

Obratili smo se i Javnobeležničkoj komori, gde potvrđuju da su nadležni za overu potpisa na punomoćjima i da to mogu da urade i kada se punomoćje odnosi na isplatu državne pomoći od sto evra za penzionere koji ne mogu lično da podignu taj novac, ali naglašavaju da odluka o tome treba li overavati punomoćje nije na njima.

„Odluka o tome da li je takvo punomoćje građanima potrebno, ne zavisi ne zavisi od javnih beležnika, već to svojim pravilima određuju banke. U načelu, možemo da kažemo da je za podizanje novca sa tuđih računa uvek potrebno overeno punomoćje, odnosno odgovarajuće ovlašćenje, ali da je odluka o tome na bankama“, rekli su za Nova.rs u Javnobeležničkoj komori.

Inače, overa punomoćja kod notara je 2.250 dinara.

Pročitajte još:

Podsećamo da je u martu, desetak dana po proglašenju vanrednog stanja, Vlada Srbije saopštila da je „isplata penzija za građane omogućena uz izdavanje posebnih ovlašćenja, kao i putem dostave“.

Narodna banka Srbije objavila je detaljnu instrukciju za poslovne banke, u kojoj je navedeno kako treba da postupaju kada je reč o korisnicima penzija, starijim od 65 godina, uz obavezu da omoguće svim penzionerima da penzije mogu podići na dva načina.

Jedan od načina bilo je izdavanje posebnog jednokratnog ovlaćenja za osobu koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred određen iznos penzije.

Do sada nismo uspeli da dobijemo zvaničnu informaciju od Banke Poštanske štedionice o tome koja pravila za podizanje sto evra sa računa penzionera važe, ukoliko on sam ne može da dođe do njihove poslovnice, i da li je zaista potrebno overiti punomoćje kod notara, što podrazumeva dodatne troškove da bi se, paradoksalno, podigla državna pomoć.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare