Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

Penzioneri i primaoci socijalne pomoći dobiće od države sumu od sto evra u dinarskoj protivvrednosti automatski, bez potrebe da se prijave. Svi ostali punoletni građani koji žele taj novac, moraće da prođu kroz proceduru koju će pravilnikom regulisati Ministarstvo finansija.

Na Instagram profilu ministarstva finansija objavljeno je da će Ministarstvo finansija omogućiti svim građanima koji imaju pravo na sto evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti, i žele da novac dobiju, da se za njega prijave elektronskim putem preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona.

Broj telefona biće objavljen pred 15. maj kada počinje da radi kontakt centar, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Prilikom poziva ili onlajn prijave biće neophodno da ostavite ime i prezime, broj lične karte i matični broj, kao i ime banke u kojoj već imate račun, ili u kojoj želite da vam namenski račun bude otvoren“, stoji na Instagram profilu ministarstva.

View this post on Instagram

Право на 100 евра помоћи из Пакета мера има око 5,5 милиона грађана Србије. Министарство финансија омогућиће свим грађанима који имају право на овај износ, и желе да новац добију, да се за њега пријаве електронским путем преко портала Управе за трезор, или путем телефона. Број телефона биће објављен пред 15. мај када почиње да ради контакт центар. Приликом позива или онлајн пријаве биће неопходно да оставите име и презиме, број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имате рачун, или у којој желите да вам наменски рачун буде отворен.

A post shared by Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) on

 

Ministarstvo finansija računa da na sto evra pomoći iz Paketa mera ima oko 5,5 miliona građana Srbije.

U tih 5,5 miliona građana spadaju penzioneri, primaoci socijalne pomoći i svi ostali punoletni građani sa prebivalištem u Srbiji i domaćom ličnom kartom, koji se prijave za isplatu te pomoći.

Penzioneri, primaoci socijalne pomoći kao i  korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, neće morati posebno da se prijave za stotinu evra iz budžeta.

Ostali punoletni građani  podnose prijavu za dobijanje jednokratne novčane pomoći, telefonski putem kontakt centra ili elektronski preko portala Ministarstva finansija ‒ Uprave za trezor.

Podsetimo da je predsednik Aleksandar Vučić prvobitno najavio da će sto evra na ime pomoći iz budžeta dobiti svi punoletni građani Srbije, i da je to objasnio konceptom „novca iz helikoptera“.

Pročitajte još:

Nakon kritika u javnosti na račun podele novca i onima koji nisu socijalno ugroženi, odluka je promenjena tako da pomoć automatski dobijaju penzioneri i primaoci socijalne pomoći, a svi ostali moraju da se prijave.

Objašnjavajući šta je navelo državu da promeni pravila za isplatu pomoći od sto evra, 24.aprila oglasio se ministar finansija Siniša Mali.

„Zato što već nedeljama traje kampanja pojedinih tajkuna, da ne treba svi da dobiju taj novac, da njima taj novac ne treba, nije pravedno da ga dobiju svi, šta ćemo s onima koji taj novac neće… Sada imamo priliku da to ispravimo – svako ko želi – dobija sto evra“, rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram