Novi Sad redovi na pumpi za gorivo benzin Foto: Nenad Mihajlovic
Novi Sad redovi na pumpi za gorivo benzin Foto: Nenad Mihajlovic

Od petka, nakon prestanka važenja Uredbe o ogrnaičenju cena goriva, vozači gorivo plaćaju po novim cenama, dok je dozvoljno točenje isključivo u rezervoar. Ova odluka negativno utiče na poljoprivrednike, ali tu nije kraj problemima koje ovakva mera donosi. Odlukom da poljoprivrednici gorivo mogu da toče gorivo po ceni od 179 dinara samo na NIS pumpama, nanosi se direktna šteta vlasnicima svih ostalih, manjih pumpi u Srbiji.

Kako je za portal Nova.rs rekao Milan Rakić, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih pumpi, svaka tvrdnja Vlade Srbije da ova Uredba pozitivno utiče na vlasnike benzinskih stanica, netačna je.

„Država treba da utiče na veleprodajnu cenu nafte i naftnih derivata i ograniči maloprodajnu maržu. Tom računicom, dodavanje marže na veleprodajnu cenu, dobili bismo maloprodajnu. Naša država radi suprotno. To je potpuno pogrešan pristup i iskazuje ozbiljno neznanje u Vladi Srbije – jednostavno niko ne zna šta je u strukturi cene naftnih derivata“, objašnjava Rakić.

Čini se da su u ovoj situaciji zaštićene jedino NIS pumpe, gde poljoprivrednici mogu da toče gorivo po ceni od 179 dinara. Ali, manje benzinske pumpe ne uživaju nikakvu pomoć države.

„To je samo još jedan vid kako država stvara monopol u maloprodaji“, smatra naš sagovornik.

Čak je i sam predsednik Vučić neposredno pre prestanka važenja Uredbe o ograničenju goriva rekao da su, u periodu kada je maloprodajna cena Evro dizela iznosila 179 dinara po litru, vlasnici pumpi plaćali veleprodajnu cenu od čak 193 dinara, a ova razlika u ceni dovela je do toga da trgovci ovu razliku finansiraju „iz svog džepa“.

Rakić je stava da je situacija trenutno bolja, ali naglašava da je to samo trenutno.

„S obzirom na to da se beleži pad cena sirove nafte na svetskoj berzi, pitanje je kako će se cela situacija dalje odvijati. Odgovor na ovo pitanje nemam, jer da imam – bio bih najbogatiji čovek na svetu“, kaže Rakić.

On ističe da je država određivanjem maksimalne marže od šest dinara pokušala, ali bezuspešno, da zaštiti trgovce.

„Mislim da predsedniku Srbije ljudi zaduženi za to, dostavljaju pogrešne informacije, jer sve ono što on izjavljuje vezano za mere koje je država preduzela da bi zaštitila građane, potrošače i trgovce na malo, u ovom slučaju benzinske pumpe, nije tačno“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Prema njegovim rečima, potrebno je da predsednik nauči formulu na osnovu koje se formira veleprodajna cena, što je, prema njegovim rečima, suština svega.

Poljoprivrednici i vlasnici malih pumpi zajedno u problemu

Rakić se osvrnuo i na problem sa kojim se trenutno suočavaju poljoprivrednici, kojima nije dozvoljeno da gorivo sipaju u kanistere, a da bi došli do najbliže NIS pumpe, gde im je jedino dozvoljeno da toče gorivo po ceni od 179 dinara, potrebno je da pređu i po nekoliko desetina kilometara.

„Nezamislivo je da neko vozi 20 ili 30 kilometara da bi sipao gorivo u poljoprivrednu mašinu. Zamislite situaciju da neko mora da ide traktorom do pumpe da bi napunio rezervoar“, kaže Rakić.

Naime, država je odredila da je NIS jedina pumpa koja sme da snabdeva poljoprivrednike gorivom po navedenoj ceni, a samo jedan od problema koje ovakva odluka nosi sa sobom je to što NIS nema seoske pumpe.

Osim što predstavlja problem za poljoprivrednike, ova odluka direktno ugrožava vlasnike malih benzinskih pumpi, koje poljoprivrednicima ne mogu da prodaju gorivo.

Rakić ističe da je rešenje ovog problema vrlo jednostavno. Prema njegovim rečima, država treba da dozvoli poljoprivrednicima da po hektaru sipaju određenu, veću količinu goriva po ceni od 179 dinara po litru i da odredi rabat na maloprodajnu cenu.

Drugo rešenje bilo bi da i poljoprivrednici plaćaju 187,7 dinara po litru goriva, a da im država kasnije, na osnovu računa i određenih, primera radi, dozvoljenih 100 litara po hektaru, refundira ostatak novca.

„Ali da neko u Vladi zna kako, oni bi već to uradili“, kaže Rakić.

BONUS VIDEO Anketa posle odmrzavanja cena goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare