Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Uredba koju je danas usvojila Vlada Srbije nalaže da najviša maloprodajna cena Evro dizela ne sme biti viša od šest dinara dodatih na veleprodajnu cenu. Na isti način utvrđivaće se i maksimalna cena benzina evro premijum BMB, dok će evro dizel namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koštati 179 dinara po litru. Ostali vozači sutra će saznati koliko će plaćati gorivo kada cene ne budu zamrznute na 179, odnosno 171 dinar.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih messec dana, do 11. aprila.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.

Prema odluci Vlade, najviša maloprodajna cena za litar Evro dizela, izračunava se tako što se prosečna veleprodajna cena uvećava za maržu koja sme da iznosi maksimalnih šest dinara, dok će ovaj derivat nafte zadržati istu cenu za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Na isti način obračunavaće se cena Evro premijuma BMB 95, a prosečne veleprodajne cene ovih derivata obračunava Minisatrstvo rudarstva i energetike, svakog petka do isteka Uredbe.

Isto važi i za maloprodajne cene – njih će svakog petka do 15 časova, sve dok je ova Uredba na snazi, saopštavati ministarstvo. Kako trenutno zamravanje cena prestaje da važi, sutra će svi vozači saznati koliko će plaćati gorivo.

Podsećamo, Aleksandar VUčić je izjavio da će država učestvovati u akcizama 20 odsto, te tako uticati na to da nova poskupljenja ne budu prevelika. Prema njegovim rečima, očekivana cena Evro dizela iznosiće oko 182 dinara.

Prema Uredbi Vlade, na najvišu maloprodajnu cenu ovih derivata, nije dozvoljeno obračunavati nikakve druge naknade ili troškove.

BONUS VIDEO Vučić: Imamo svega dovoljno, ne nasedajte na dezinformacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO Anketa: Vozači o najavljenom poskupljenju goriva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare