pad svetske ekonomije
Foto:Shutterstock

Sajam turizma koji je održan u februaru u Beogradu pokazao je da su aranžmani za naredno leto skuplji u odnosu na prethodne godine. Aleksandar Seničić iz YUTA u razgovoru za N1 kaže da se ranom uplatom letovanja može uštedeti i do 30 odsto i tako nedomestiti poskupljenja.

Apartmani u Grčkoj skuplji su za pet do 10 odsto, a hoteli čak i do 20. Na to treba dodati i avionski prevoz koji je znatno poskupeo, rekao je Seničić.

PROČITAJTE JOŠ

Oni koji su propustili priliku da uplatom „first minut“ aranžmana u novembru, decembru i januaru uštede i do 50 odsto, cenu letovanja mogu da umanje za trećinu ako uplate sada, napominje Seničić.

Destinacija koju su srpski turisti masovno otkrili u leto 2020. i 2021. bila je Albanija. Iako dugo poznata po lepom moru i niskim cenama, i Albanija beleži rast cena.

„To je mala turistička destinacija sa nevelikim brojem kapaciteta. Privukla je veliki broj ljudi i to je dovelo do povećanja cena. Više nije jeftina kao nekada, ali je 10 do 20 odsto jeftinija od Grčke. Ove godine se po prvi put nudi apartmanski smeštaj. U oblasti Drača hoteli čak, i ‚all inclusive‘ su jeftiniji od Turske, Grčke, Tunisa i Egipta“, ističe sagovornik N1.

Kao porodična destinacija izdvaja se Turska, gde se u nekim hotelima nudi besplatan boravak za dvoje dece kada su u pratnji roditelja. Seničić napominje da se ove godine Tunis vratio na turističku mapu, sa dobrim odnosom cene i kvaliteta i velikim brojem čarter letova.

BONUS VIDEO Turizam i kriza: Da li da planiramo letovanje? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar