“Kada ću moći da se penzionišem” pitanje je koje zanima sve radnike, a pogotovo one koji imaju višegodišnji radni staž. Iako postoje tačno određena pravila kada se ide u penziju, građani nikada nisu sigurni – baš tačno u dan. Ipak, postoji kalkulator koji vrlo precizno može da odredi, samo na osnovu datuma rođenja i radnog staža, kada će radnik moći da ide u penziju. To može da se izračuna za one koji su rođeni 1970. godine i ranije.

Jedan od uslova za odlazak u penziju je, pored najmanje 15 godina radnog staža, i dovoljan broj godina života.

Tako muškarci koji imaju 65 godina i žene koje su napunile 63 godine i osam meseci, a uz to imaju dovoljno radnog staža, mogu da se penzionišu.

I pored ovih, vrlo jasno određenih uslova, mnogi građani ne znaju kada će moći da odu u penziju, barem ne precizno. Ako pritom imaju i “rupe” u radnom stažu, odnosno periode kada su bili nezaposleni ili čak neprijavljeni, onda izračunavanje dana kada će se penzionisati deluje kao nemoguća misija.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, olakšavajuće je to što je PIO fond kreirao kalkulator za izračunavanje uslova za sticanje prava na penziju, tako da u nekoliko koraka može da se izračuna tačan datum prestanka rada.

Potrebno je, naime, uneti pol, s obzirom na to da su uslovi za penzionisanje muškaraca i žena drugačiji, datum rođenja, dosadašnji radni staž (godine, mesec i dan), a potrebno je označiti i da li ste trenutno u osiguranju, odnosno zaposleni i prijavljeni.

Ipak, činjenica je da je veliki broj građana Srbije dugo, čak i godinama, radio neprijavljeno, što nikako ne ulazi u računicu za obračun penzije.

Kada ćete otići u penziju?

Kao prvi primer, koristili smo Beograđanku Mariju, koja je rođena 14. marta 1970. godine. Treba imati u vidu da građani rođeni upravo nakon 1970. neće moći da izračunaju datum penzionisanja, jer kalkulator ne nudi tu opciju.

Dalje, Marija je počela da radi sa 25 godina, što znači da ona sada ima 29 godina staža.

Na osnovu kalkulatora, ona će u penziju moći da ode u martu 2035. godine.

I muškarac istih godina, sa isitm radnim stažom, mogao bi da se penzioniše u isto vreme, jer će se do 2030. godine izjedaničiti granica na 65 godina života.

penzija, penzioner, penzioneri
Foto: Shutterstock

Međutim, situacija je drugačija za starije građane, koji će ujedno otići u penziju u skorije vreme.

Tako, ako muškarac i žena dele datum rođenja, recimo 11. novembar 1962. godine i po 38 godina radnog staža, muškarac će u penziju ići u novembru 2027. godine. Žena će to uraditi godinu dana ranije, 2026.

Kolika će biti penzija?

Pored toga kada će se penzionisati, tu je i ono neizostavno pitanje – kolika će biti penzija? Odgovor na ovo pitanje, međutim, nije tako jednostavna, s obzirom na to da je formula za izračunavanje penzije kompleksna.

Ipak, opšte je poznato da, što se duže radi, za što veću platu, to će i penzija biti viša.

Ko je, recimo tokom radnog veka radio za 50.000 dinara, u starosti može da računa na oko 35.700, dok će plata od 90.000 obezbediti penziju od oko 65.000.

BONUS VIDEO Šta je sa „socijalnim penzijama“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare