Foto:shutterstock

Javno preduzeće "Srbijašume" donelo je novi cenovnik osnovnih proizvoda šumarstva - drvnih sortimenata. U odnosu na cene iz 2018. godine, cene različitih sortimenata su veće za 15 odsto.

„Vlada je dala saglasnost na odluku o usvajanju cenovnika osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata javnog preduzeća za gazdovanje šumama ‘Srbijašume’, kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, a u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja“, saoopštila je prethodno Vlada Srbije.

Novi cenovnik objavljen je u Službenom glasniku 5. avgusta, a predviđeno je da stupi na snagu osam dana od objavljivanja, piše Nova ekonomija.

Cenovnikom „Srbijašume“ se utvrđuju cene osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata u „Srbijašume“ za domaće i inostrano tržište.

Proizvodni asortiman (drvne sortimente) JP „Srbijašume“ čini tehničko i prostorno drvo, piše na sajtu tog preduzeća.

Tehničko drvo čine trupci (razvrstani po klasama i odgovarajućim prečnicima, kao i nameni) različitih vrsta lišćara (bukva, hrast, jasen-brest, euroameričke topole, domaća topola i vrba, breza, javor, domaći i crni orah, voćkarice, bagrem, lipa i joha, cer, grab, klen i kesten) i četinara (jele-smrče, belog i ostalih borava), rudničko drvo, tanka oblovina, stubovi za vodove, obla građa za krovne konstrukcije.

Šta piše u novom cenovniku?

Ogrevno drvo – tvrdih lišćara:

I klasa – 4.790 dinara po kubiku (skuplje 625 dinara u odnosu na cenovnik iz 2018. godine),

I klasa – 3.305 po prostornom metru drveta (skuplje za 431 dinar),

II klasa – 3.636 po kubiku (474 dinara),

II klasa – 2.509 po prostornom metru (skuplje 365 dinara),

kubik sečenice – 3305 dinara (skuplje 431 dinar),

prostorni metar sečenice – 1.818 dinara (skuplje 237 dinara),

Trupci hrasta lužnjaka:

klasa F1/1, ds 40–49 cm – 37.950 dinara po kubiku (poskupelo 4950 dinara),

klasa F1/2, ds 50–59 cm – 56.925 dinara (poskupelo 7425 dinara)

Celokupan cenovnik svih ostalih drvnih sortimenata „Srbijašume“ može se videti na linku.

U cenovniku piše da direktor preduzeća mođe utvrditi povoljnije uslove prodaje drvnih sortimenata u iznosu od 10 odsto.

Za izrađene drve sortimente po zahtevu kupca sena se uvećava minimum 10 odsto.

Vlada je, takođe, zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata (kao i peleta) za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu koje će trajati do 1. novembra ove godine.

Izvoz trupaca može se vršiti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trgovine i Privredne komore Srbije.

Dozvole dostavljene do 15. u mesecu za tekući mesec za ukupnu količinu drvnih sortimenata planiranih za izvoz, izdavaće se na period od dva meseca.

Snabdevanje tržišta drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta kontrolisaće Radna grupa za praćenje proizvodnje i prodaje drvnih sortimenata od strane javnih preduzeća za gazdovanje šumama u državnoj svojini, koja je formirana na sednici prošle nedelje, piše u saopštenju Vlade.

BONUS VIDEO Pelet najtraženiji, drva najjeftinija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram