Foto: Nova.rs, Shutterstock

Vlada je prošle godine počela da zamrzava cene, sve sa ciljem obuzdavanja inflacije. Stručnjaci ističu da su ovakve mere upitne delotvornosti, te da građani treba da se spreme na nekonstrolisana poskupljenja, jednom kada cene budu odmrznute. A trenutno su ograničene cene različitih proizvoda – od hrane, preko energenata, do ogreva.

Osnovne životne namirnice

Osnovne životne namirnice prvobitno su zamrznute 15. novembra 2021, a tradicija produžavanja ove uredbe se nastavila u mesecima koji su usledili, te je na snazi i danas.

Uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litar, glatkog brašna T-400 i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, kilograma kristal šećera, suncokretovog ulja u litarskom pakovanju i kilograma svinjskog buta.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Prvobitno su cene ovih namirnica bile na nivou na kom su bile 15. novembra prošle godine, ali kako se Uredba produžavala, one su se menjale.

Tako je Vlada odredila nove maksimalne cene – mleko može da košta do 114, a kilogram šećera do 97 dinara.

Brašno tip T-400 ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu, a tip T-500 – 78,65 dinara po kilogramu, dok su cene ulja još uvek na novembarskom nivou.
Lista namirnica nedavno je proširena, te je na nju dodato još nekoliko vrsta mesa.

Tako se do kraja avgusta ograničava cena svinjskog buta na maksimlano 750,2 dinara plećke na 738,1, vrata na 689,7 i krmenadle na 659,45 dinara po kilogramu. Određena je i maksimalna cecelog pileta, koje može da košta do 300 dinara po kilogramu.

Hleb

U četvrtak je određena nova maksimalna cena “sava” hleba, koja iznosi 53,5 dinara, a važiće od devetog avgusta.

I cena hleba kontrolisana je od novembra, kada je bila za 7,5 dinara niža nego što će biti kroz nekoliko dana.

hleb
Foto:shutterstock

Pelet

Istog dana usvojena je, po prvi put, i Uredba o ograničenju cene peleta, prema kojoj maksimalna maloprodajna cena ne sme da prelazi 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Naftni derivati

Vlada je 10. marta ove godine uredbom ograničila cenu naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95.

Uredbom se propisuje maksimalna maloprodajna cena, koja se utvrđuje kao prosečna veleprodajna, uvećana za maržu od sedam dinara.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Od tada se ova Uredba produžava, cene goriva su uglavnom rasle, da bi danas došle na nivo 209 dinara za litar dizela i 184 za benzin.

Gas

Vlada je u maju ograničila cene gasa za snabdevače, a one do kraja godine mogu da budu na nivou od novembra prošle godine, uvećane za najviše 12 odsto.

BONUS VIDEO Poskupljenja: Pik ili tek početak – gosti Dušan Nikezić i Goran Papović

Poskupljenja Pik ili tek početak – gosti Dušan Nikezić i Goran Papović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar