Foto:shutterstock

Udruženi sindikati Srbije Sloga zatražili su danas od države da hitno reaguje i formira cenu ogrevnog drveta koja ne sme preći 6.000 do 7.000 dinara po metru, pojača seču šuma i za svako isečeno drvo zasadi dve do tri nove mladice.

Sloga traži i vanrednu inspekcijsku kontrolu u Javnom preduzeću Srbijašume i kontrolu stovarišta po Srbiji koja prodaju drva po enormnim cenama kako bi se iskontrolisalo i ispitalo poreklo drveta koje ovih dana dostiže rekordne cene.

U saopštenju Sloga navodi da zbog nestašice drva, uglja i peleta, koje svakim danom u Srbiji poprima sve dramatičnije razmere, tradicionalni dobavljači koji su godinama sa sindikatima sklapali ugovore o prodaji na rate masovno obaveštavaju sindikalne poverenike da neće sklapati ugovore, jer im se, kažu, ne isplati.

Drva, međutim, ima kod privatnih preprodavaca i na pojedinim stovarištima, koji za takozvani metar drva u oblicama naplaćuju i do 12.000 dinara, posebno u Vojvodini, cepana drva u paletama i do 25.000, a tonu peleta od 50.000 do 60.000 dinara i to isključivo za gotovinu, ukazala je Sloga.

Sindikat je naveo da ozbiljno sumnja da cena ogreva nema nikakve veze sa poskupljenjem energenata u svetu i ratom u Ukrajini, već isključivo od pojedinaca koji su osetili da mogu spekulativnim metodama doći do lakog i brzog profita.

BONUS VIDEO Pogled ka zimi: Cene ogreva dvostruko veće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare