Foto:shutterstock

Cene ogreva u Srbiji već mesecima rastu. Ukoliko uopšte uspete da pronađete pelet, s obzirom na to da ga gotovo nigde nema na stanju, on vas može koštati i više od 400 evra po toni. Ogrevna drva jesu jeftinija opcija, ali su i njihove cene skočile – kubni metar drva košta i do 100 evra. Ukoliko se grejete na neki od ova dva načina, potrebno je da izdvojite, u proseku, od 400 do 1.640 evra za jednu grejnu sezonu.

Iako do početka grejne sezone ima još nekoliko meseci, građani Srbije uveliko su počeli da kupuju ogrev. Ovakva situacija nije čudna, s obzirom na to da je poznato da su cene ogreva više pred sam početak grejne sezone, znatno više nego tokom ostatka godine. Međutim, pojedine vrste ogreva, poput peleta, teško je naći, s obzirom da ga gotovo nijedno stovarište nema na stanju.

Foto: Nova.rs

Pelet je, nakon niza poskupljenja, u Srbiji dostigao cenu između 360 i 410 evra po toni.

Ni ogrevna drva nisu odolela poskupljenjima, tako da kubni metar trenutno košta između 50 i čak 100 evra.

Koliko ćete platiti pelet za ovu grejnu sezonu?

Kada je u pitanju pelet, prosečna potrošnja za kuću ili stan iznosi između 15 i 17 kilograma po kubnom metru prostora koji se greje.

Ukoliko, primera radi, živite u kući od 70 kvadrata, sa visinom plafona od dva i po metra, to znači da će vam za grejnu sezonu biti potrebno u proseku 40 kilograma po kvadratnom metru objekta. Ukupno, moraćete da obezbedite oko dve tone i 800 kilograma peleta. Na osnovu aktuelnih cena, ovo će vas koštati između 1.000 do 1.150 evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji u prvom kvartalu ove godine iznosila je 72.067 dinara – tek nešto više od 600 evra.

Dakle, ukoliko se grejete na pelet, ove sezone će vas ogrev koštati skoro dve prosečne srpske plate.

Ukoliko, pak, živite u kući ili stanu od sto kvadrata, za koju se procenjuje da će vam biti potrebno oko četiri tone peleta, izdvojićete između 1.400 i 1.640 evra.

Ako se grejete na drva – troškovi su manji

Ogrevna drva su jeftinija opcija od peleta, a prosečno domaćinstvo tokom jedne grejne sezone potroši oko osam kubnih metara drva.

Foto: Nova.rs

Trenutno se kubik drva može pronaći u rasponu od 50, pa sve do 100 evra.

Stoga, ukoliko se vaše domaćinstvo uklapa u prosek, za jednu grejnu sezonu biće vam potrebno od 400, pa do 800 evra.

Od minimalne sume novca koja vam je potrebna ukoliko se grejete na drva – minimalac, koji prema zvaničnoj statistici u Srbiji prima 350.000 ljudi, iznosi manje.

Naime, iznos minimalne mesečne zarade u Srbiji iznosi 35.000 dinara, odnosno 298 evra.

BONUS VIDEO Dejan Gavrilović: Cena ogreva neopravdano raste

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare