Foto:promo

Rak dojke predstavlja najčešći oblik malignih bolesti, ne samo među ženama u Srbiji, već i u svetu. U većini slučajeva, u početnim fazama bolesti nema uočljivih znakova koji bi ukazali na postojanje problema. Zbog toga, od suštinske važnosti je obavljati redovne preventivne preglede i samopreglede dojki kako bi se bolest dijagnostikovala u što ranijem stadijumu.

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi i leči adekvatnim terapijama, karcinom dojke može biti uspešno izlečen u preko 95 odsto slučajeva. Najbolji primer za to je Jelena Radulović, majka tri devojčice, koordinator Nacionalnog centra za edukaciju i podršku ženama obolelim od raka dojke i raka grlića materice pri Ženskom centru Milica.

Jelena je redovno išla na preventivne preglede i radila je samopreglede dojki. Dva meseca pre redovnog ultrazvučnog pregleda dojki, tokom samopregleda otkrila je promenu koja se kasnije pokazala kao izuzetno agresivan oblik karcinoma dojke. Prošla je kroz petogodišnji proces lečenja, podvrgavajući se različitim terapijama tokom tog perioda.
Samo najuži krug porodice i prijatelja bio je upućen u Jelenino lečenje. Trudeći se da zaštiti svoje male devojčice, odlučila je da ne pokazuje svoju bolest.

Znajući koliko je njoj tokom lečenja značila podrška članica Ženskog centra Milica, Jelena se nakon završenog lečenja priključila udruženju, edukovala se i ona sada pruža podršku ženama. Učešćem u kampanji „Jača sam od (m)raka!“ koju sprovode udruženje Ženski centar Milica i kompanija Novartis, želela je da svojim primerom pruži podršku ženama koje su trenutno u procesu lečenja.

Da bi izašla kao pobednica iz ove životne borbe, Jelenu je vodila inspirativna rečenica iz njenog omiljenog filma „Ratovi zvezda“. Uprkos agresivnosti njenog karcinoma, koji je bio povezan s pesimističkim statistikama, Jelena se suprotstavila takvim prognozama. Replika „Nemoj mi govoriti o statistikama“ postao je njen moto, naglašavajući da ona nije samo još jedan broj u statistici, već pojedinac koji se bori i odbacuje predviđanja.

Vera u sopstvenu unutrašnju snagu, podrška najbližih i podrška članica Ženskog centra Milica, ali i adekvatno lečenje i redovni pregledi, odgovornost prema sebi i porodici je dovelo do toga da i agresivna vrsta karcinoma kad se otkrije i leči na vreme bude izlečiva…i da smo jače od mraka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar