Protest turističkih radnika pred Vladom Srbije Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) saopštilo je danas da je nedopustiva diskriminacija preduzetnika u turizmu, prevoznika i turističkih vodiča tokom raspodele pomoći u jednoj minimalnoj zaradi.

„Zahtevamo da se preduzetničke turističke agencije pod hitno uključe u ovaj vid pomoći jer su platili poreze i doprinose i na svoje plate, a ne samo na plate radnika“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je „apsurdno da su prevoznici izuzeti iz ovih mera iako su jednako pogođeni, a nije jasno ni na koji će način turistički vodiči biti obuhvaćeni jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno naveo da će pomoć biti dodeljena i njima“.

Navodi se da ima primera turističkih agencija „kojima je turizam poddelatnost jer im je prevoz glavna delatnost, te zbog krute raspodele po šiframa delatnosti nemaju prava na ovu pomoć u vidu jednog minimalca“.

„Očekujemo da nadležni hitno isprave te propuste kako bi se obezbedila ravnopravnost za sve učesnike poreskog sistema, iako smatramo da navedena pomoć u vidu jedne minimalne zarade nije pomoć privredi već dodatna obaveza, te da samo odlaže masovna otpuštanja“, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da UTAS zabrinjava što nadležne institucije izbegavaju formiranje radnih grupa u koje bi se uključili predstavnici privrednika koji su najviše pogodjeni krizom, kako bi se pronašla adekvatna i dugotrajna rešenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar