Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Shutterstock

Nakon što se slovčka kompanija InoBat pohvalila da će joj Vlada Srbije obezbediti čak 419 miliona evra subvencija za pokretanje projekta "Lav", odnosno fabrike litijumskih baterija za električne automobile u Srbiji, za portal Nova.rs se oglasilo i Ministarstvo privrede, ali oni tvrde suprotno - da se država nije obavezala da će dati novac, već da je spremna za potencijalnu saradnju.

Nakon što je InoBat objavio saopštenje u kojem je naveo da će im Vlada obezbediti skoro pola milijarde evra, iz resrornog ministarstva tvrde da se država nije obavezala na to. Naime, kažu da, kako investitor još uvek nije dostavio precizan plan investicije, te je projekat tek u fazi razmatranja, tako još uvek nije potpisan ni jedan obavezujući dokument kojem bi bila definisana prava i obaveze investitora i Republike Srbije u vezi sa investicionim projektom.

PROČITAJTE JOŠ

„Da podsetimo, na tekst Memoranduma o razumevanju prethodnu saglasnost dala je Vlada Zaključkom od 25. avgusta 2023. godine. U ime Republike Srbije, Memoranduma je potpisao gospodin Siniša Mali koji je u to vreme obavljao funkciju ministra privrede po ovlašćenju iz Odluke Vlade. Predmetni Memorandum o razumevanju, predstavlja dokument koji nije obavezujuće prirode, već se njime izražava spremnost strana za saradnju na potencijalnom projektu u skladu sa zakonima Republike Srbije“, kažu iz Ministarstva.

Dodaju da se pitanja finansijske podrške, kao i drugih oblika podsticaja ne uređuju Memorandumom kao vrstom akta, pa nisu uređena ni ovim Memorandumom.

„Investitor ima pravo da se prijavi za državnu pomoć do maksimalnog iznosa koji se utvrđuje u skladu sa propisima kojima se uređuje državna pomoć i EU regulativom. Tačan iznos i vrsta državne pomoći koje mogu biti dodeljeni investitoru, može se utvrditi tek nakon što svi parametri projekta budu jasno definisani, ispunjeni uslovi u skladu sa važećim propisima i sprovedene sve neophodne procedure i analize, kao i nakon što projekat bude odobren od strane nadležnih institucija“, zaključuju iz Ministastva privrede.

Zašto je onda InoBat sa sigurnošću objavio da će Vlada obezbediti novac, ostaje nejeasno. Od Vlade još uvek nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im upituli.

Kako je naš portal već pisao, fabrika litijumskih auto-baterija biće, kako je najavljeno, otvorena do 2025. godine. Fabriku će otvoriti firma u kojoj deo vlasništva drži Rio Tinto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar