Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu zatražilo je danas da se donese neka vrsta leks specijalista kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja frilensera, kao i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi bolje definisao status frilensera.

To je rekla Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu tokom vebinara na temu kako iskoristiti potencijal IT paušalaca, frilensera i radnika na internetu. Ponovila je da ti ljudi žele da plaćaju porez i doprinose, ali da se o tome mora razgovorati, kao i da na te razgovore s vlastima čekaju više od dva meseca.

„Želimo da plaćamo poreza i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status. Nedopustivo je ovo uterivanje straha u kosti mnogima. Brojni frilenseri koji nam se javljaju su u stanju očaja“, rekla je ona. Ona je naglasila da se neće dopustiti politizacija ovog pitanja, kao ni sutrašnjih protesta. Predstavnici Udruženja radnika na internetu, Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i Društva za infomatiku Srbije istakli su, na vebinaru, da bi bilo dobro da nadležni što pre prihvate razgovor kako bi došlo do racionalnog rešenja.

Predstavnik Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije Mladen Milosavljević ukazao je da je problem širi od pitanja frilensera, pošto Srbija ima zastareo poreski sistem koji ometa ljude da uđu u poslovni odnos. Kao što subvencioniše strane kompanije, država bi trebalo da subvencioniše deo poreza i doprinosa i za frilensere, posebno za one koji kao profesori jezika uspeju da zarade 300 evra mesečno, rekao je on. Predstavnici Društva informatičara Srbije podržali su, kako su rekli, ugrožene kolege i načelno njihove zahteve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar