Vučić frilenserima: „Obaraćete sajtove? Odgovaraćete“

Video 14. jan. 202115:03 > 16:2322 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas frilenserima da protesti nisu nikakvo rešenje i da oni jedino mogu sa državom da pregovaraju o tome od kada treba da se plati porez, a ne da li ga treba platiti.

Na pitanje novinara o radikalizaciji protesta, i pretnjama da će frilenseri blokirati institucije i obarati sajtove, Vučić je poručio: „Nema problema, za to sledi krivična odgovornosti i sve drugo, razgovor je mnogo pametniji i bolji izbor“.

Podsećamo, obustava trenutne naplate poreza i pregovori sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom o uspostavljanju realnog načina oporezivanja – a ne onog koji će im uzeti više od polovine prihoda – zahtevi su Udruženja radnika na internetu koji će ponovo biti izrečeni na protestu zakazom za subotu, 16. januar, za 15 časova. Na konferenciji za novinare koju je ovo udruženje održalo ispred Vlade Srbije, okupljenima su se obratili i frilenseri koje su poreznici već kontaktirali.

Nisu svi frilenseri radili za stranog poslodavca. Bilo je i onih koji su na taj način radili za firme iz Srbije, i zarađeni novac dobijali preko nekog od onlajn servisa za plaćanje. Danas Poreska njima obračunava poreze i doprinose za pet godina unazad, a ne ovdašnjim firmama koje nisu poštovale zakon prilikom isplate zarade. Među njima ima i ambasada. Ovako Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu obrazlaže samo jedan od apsurda koji prati priču o oporezivanju frilensera.

 

Frilenseri: Vi ste nama blokirali život i mi ćemo vama

Komentari

Vaš komentar