Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Udruženja radnika na internetu u Srbiji Miran Pogačar rekao je da će na današnjem sastanku u Poreskoj upravi predložiti modele oporezivanja frilensera kako bi dug bio naplativ za razliku od onog koji se potražuje.

On je za agenciju Beta rekao da su neprihvatljivi obračuni poreza i doprinosa koje su uradili poreski službenici u kontroli rada frilensera od 2015. do 2020. godine.

„Jedan od frilensera koji je, na primer mesečno zaradjivao 300 evra dobio je poresko zaduženje od 15.000 evra“, naveo je Pogačar.

Radnici koji rade preko interneta protestovali su nekoliko puta u poslednja dva meseca jer su posle kontrole poreskih službenika dobili rešenja sa astronomskim zaduženjima za poreze i doprinose i u toku su pregovori sa Poreskom upravom oko visine tog opterećenja.

Pogačar je dodao da su na dug obračunate kamate od 11,5 odsto pa ko je u prvih nekoliko godina zaradio više, a kasnije je taj prihod pao, duguju velike iznose samo po osnovu kamate.

On je rekao da je u sumi od 15.000 evra koliki je dug jednog od frilensera 10.000 evra porez i doprinos, a oko 5.000 evra je kamata.

On je rekao da je obustavljeno uručivanje rešenja dok traju pregovori i da se nada da će sa službenicima Poreske uprave naći prihvatljivo rešenje.

„Imam utisak da ćemo naći zajedničko rešenje“, rekao je Pogačar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)