Fiskalni savet: Pomoći samo najugroženijim preduzetnicima

Biznis 02. feb. 202114:25
Podeli:
30 evra pomoći
Foto: Shutterstock

Fiskalni savet Srbije je danas ocenio da bi "odgovoran paket antikriznih mera" u 2021. morao da bude usmeren samo ka preduzećima i stanovištvu koji su najviše pogođeni krizom izazavnom pandemijom korona virusa.

„Budžet Srbije u 2021. je u deficitu i bez novog paketa antikriznih mera koji se sada najavljuje“, navodi se u saopštenju.

Povazane vesti:

Fiskalni savet je ukazao da se zato nova isplata državne pomoći privredi i stanovništvu, koja nije predviđena važećim budžetom, može finansirati samo dodatnim povećanjem fiskalnog deficita i novim zaduživanjem države u 2021. godini, preko iznosa od oko 1,5 milijardi evra, koliko je već planirano budžetom.

To znači da će, kako se ocenjuje, učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) tokom 2021. nastaviti da raste na preko 60 odsto, umesto da se zakoči, a taj novi dug poreski obveznici vraćaće s kamatom.

Fiskalni savet je upozorio da čak i da Srbija nema veliki javni dug, nije ekonomski opravdano da se svi građani Srbije zadužuju da bi se novac davao preduzećima koja tokom zdravstvene krize nemaju probleme u poslovanju ili da bi se davao građanima s visokim prihodima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar