Firma “Jadran”, koja se bavi, čini se svime - od građevinarstva do trgovine, dobila je od početka godine 10 poslova od države. U pitanju je preduzeće u vlasništvu Nikole Malbaše, saradnika nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg predsednika Privremenog organa Aleksandra Šapića. Najvredniji posao iznosi čak 69,85 miliona evra, a "Jadran" ga je od EPS-a dobio u konzorcijumu sa još osam firmi i podizvođačima.

“Jadran”, firma čija su delatnost “završni radovi u građevinarstvu, antikorozivnu zaštitu, spoljnu i unutrašnju trgovinu”, od početka godine do danas, uglavnom u konzorcijumu s drugim kompanijama, dobila je čak 10 poslova od različitih državnih preduzeća, a tri godine unazad angažovana je više od 100 puta.

Poslednji u nizu ovih poslova vredan je oko 170.600 evra bez PDV-a. “Jadran” ga je sklopio sa Elektroprivredom Srbije (EPS), a u pitanju je posao izvođenja molersko-farbarskih radova.

Elektroprivreda Srbije

Interesantno je da je druga firma dostavila daleko povoljniju ponudu, vrednu 74.100 evra, ali je posao ipak dodeljen “Jadranu”.

Pre samo nekoliko dana, 15. marta, “Jadran” je, u konzorcijumu s drugim firmama, od EPS-a dobio posao vredan čak 69,85 miliona evra. U pitanju je posao nabavke isparivača, separatora, parovoda… Ovaj izuzetno vredan posao nije dodeljen samo „Jadranu“, već konzorcijumu ponuđača, među kojima su „Via ocel“, „Pro tent“, „Feromont“, „Goša montaža“, „Izo-ekomont“, „Mins elektro“ i „Kolubara-gas“, kao i dosta podizvođača.

Posao od EMS-a, Transnafte, Ministarstva ekologije…

“Jadran” je od početka godine dobio još osam poslova od različitih državnih firmi, a njihova ukupna vrednost veća je od devet miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

U svih osam slučajeva, ova kompanija bila je  u konzorcijumu s drugim firmama, a poslove je dobijala od Ministarstva zaštite životne sredine, “Infrastrukture železnice Srbije”, EMS-a, Transnafte… Ipak, na osnovu svih ugovora u koje je Nova.rs imala uvid, šampion po najvrednijem poslu ostaje EPS.

Od države i povoljni krediti

Pored milionskih poslova, „Jadran“ je 2023. godine od državnog Fonda za razvoj dobio povoljni kredit, koji inače ova institucija daje firmama, sa ciljem da, barem kako se navodi na zvaničnom sajtu, pomogne unapređenju mikro, malih i srednjih preduzeća.

Novac koji se dodeljuje u vidu kredita kreće se u rasponu od 300.000 do 250 miliona dinara, a kamatne stope idu od svega 1,5 odsto do maksimalno 2,8 procenata.  Dakle reč je o pozajmici, koja se zbog veoma povoljnih uslova može tretirati gotovo kao poklon.

Interesantno je da je „Jadran“ prema zvaničnim podacima iz APR-a, veliko preduzeće sa 445 zaposlenih i godišnjim profitom (u 2022.) od 2,4 miliona evra.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na čelu „Jadrana“ Šapićev saradnik

Firma Jadran nije oduvek poznata javnosti, a kako je “Nova” pisala, ova kompanija je u grupi onih koje su dobile najviše poslova od države, javnih preduzeća i institucija.

Naime, dešavalo se da samo u jednom mesecu sklope čak devet ugovora, a u jednom danu četiri posla.

„Jadranu“ su povereni radovi na izgradnji nacionalnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu, vredni više od 26 miliona evra, kao i rekonstrukcija Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, u kojoj se 3. maja prošle godine desio nezapamćen masakr.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, vlasnik “Jadrana” je Nikola Malbaša, koji je dugogodišnji predsednik Vaterpolo kluba Novi Beograd, kojim neformalno upravlja Aleksandar Šapić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare