Foto:EPA-EFE/Robert Perry, Irfan Ličina/Nova.rs, Privatna arhiva

Vlada Srbije je odmrzavanjem cene mleka kupila vreme i ta odluka ide u korist uvoznika, a ne nas kaže za Nova.rs stočar Predrag Veljković iz sela Pekčanica kod Kraljeva koji ima malu farmu krava. Inače, Vlada Srbije je na današnjoj sednici "odmrzla" cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Novom uredbom o visini cena osnovnih životnih namirnica, ukinuto je ograničenje cene na UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, ali će marža na sva UHT mleka biti 10 posto. Produžava se i zabrana izvoza mleka do 31. oktobra.

Sagovornik Nova.rs ipak ne smatra da je to „mala pobeda“ mlekara. „Možda će nam zamazati oči i podići cenu za nekoliko dinara, a ja sam i dalje stava da mleko u otkupu ne sme da staje manje od sto do sto dvadeset dinara“, objašnjava Predrag.

On ukazuje na to da je Srbija počela da uvozi mleko i premošćava krizu na tržištu na račun ovdašnjih proizvođača.

„Mi imamo sledeću situaciju, dakle ova osnovna životna namirnica uvezena iz Poljske i Češke. Nama je pun ‘Tempo’ i ‘Idea’ tog mleka“, ističe Predrag Veljković. Praktično, kako kaže, to je kupljeno vreme Vlade u korist uvoznika.

Ako uvoznici imaju računa da njihov proizvod bude oko 120 dinara, kako mi da tražimo uvećanje cene mleka u otkupu“, objašnjava Predrag, ističući da će Vlada imati opravdanje da zbog njih srpskim mlekarima ostane ista ili slična cena u otkupu po litru.

„Prava odluka bi bila kada bi zabranili uvoz, a istovremeno i izvoz našeg mleka. Da vidimo koliko se proizvede na dnevnom nivou. Garantujem da imamo ovu osnovnu životnu namirnicu za naše potrebe. zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Mleko je u oku posmatrača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar