Dok mleka u prodavnicama gotovo nema, problema prilikom proizvodnje ima na pretek: zaštita domaćih proizvoda, kašnjenje državnih premija i sve veći troškovi doveli su proizvođače mleka pred bankrot. Vlasnik farme krava iz Skorenovca Dejan Trajković kazao je da su došli najgori dani, te da će sada brojni proizvođači prekinuti da rade ovaj posao. On nam je u samo nekoliko minuta objansio celu istinu o nestašici mleka u Srbiji.

Trajković je u jutarnjem programu emisije „Probudi se“ na Nova S televiziji istakao da problem sa mlekom postoji tri ili četiri godine, ali da je sada kulminiralo.

„U ovom poslu sam 25 godina i mogu da kažem da je problem to što se mleko godinama sistematski uništava, samo što se to prikrivalo sa raznim uvozima. Sigurno tri ili četiri godine smo upozoravali da mleka nema, ali građani to nisu primetili pa je kulminiralo od marta do sada. Slabo smo bili dostupni u medijima, a ovo je rezultat ponašanja države koja je uništila proizvodnju mleka“, istakao je za Nova S televiziju.

Kao jedan od razloga za nestašicu, tj prazne rafove u prodavnicama Trajković je podvukao da je u pitanju niska otkupna cena.

„Mlekare su plaćale koliko su htele, država im je to dopustila. Ponašali su se kao janičari i to je uništilo proizvodnju koja je otišla u bescenje. Ako se ne povuku potezi sada, problemi se neće rešiti u naredne tri godine. Država treba da počne da radi svoj posao. Mora da se napravi zakoni i atmosfera da se nagno podigne cena mleka. Nakon toga mora da se stvori strategija da motivišu novi proizvođači koji će uči u posao, što će biti sizifov posao. Ne verujem da će neko raditi posao ukoliko zna da će poslovati sa gubitkom“, podvukao je on i dodao da će stanje biti sve gore i gore.

Vlasnik farme krava kazao je da nije bilo sluha za njihove probleme, da je nakon toga poklana stoka, a sada na red dolazi i mleko.

„Svakog proizvođaču mleka rastu dugovi, praktično nemate kud i morate da prodate stoku i prekinete da se bavite time. Tu nema izbora. Pre nekoliko meseci smo prosipali mleko, to je počelo u Šapcu, ali teško je organizovati se jer mi radimo i sada nam je sezoana. Bili smo u Vladi na pregovorima, ali ja sam se osećao kao neprijatelj kada se pojavim tamo i kao građanin petog reda. Davali smo predloge, ali očigledno ništa nije prihvaćeno. Najcrnji dani su došli, igramo se države“, naglasio je on.

Podsetimo, u brojnim supermarketima širom zemlje danima su prisutni prazni rafovi i police na kojima je trebalo da stoji mleko. Sve je počelo pre nekoliko dana sa nestašicom dugotrajnog mleka, ali se alarm zvanično upalio kada je u radnjama postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mleko sa bilo kojim procentom masti.

Prodavci samo sležu ramenima, a na pitanje zašto nema mleka, odgovora nema. Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primećuje u poslednjih više od mesec dana. Sada skoro i da ne stiže.

Bonus video: Fenomen skrivene inflacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram