Novi Sad redovi na pumpi za gorivo benzin Foto: Nenad Mihajlovic
Novi Sad redovi na pumpi za gorivo benzin Foto: Nenad Mihajlovic

Uredba kojom se ograničavaju i utvrđuju maksimalne maloprodajne cene dve osnovne vrste goriva biće produžena i ostaće na snazi do kraja aprila, a nakon toga će se procenjivati koje je rešenje najbolje za tržište i stanovništvo, pišu "Novosti".

Građani koji su već pod teretom inflacije prirodno bi voleli da dizel i benzin budu što jeftiniji, ali naftni sektor od početka upozorava da duža primena ove državne mere može da dovede do lošeg snabdevanja.

Vlada je prvu uredbu o ograničenim maloprodajnim cenama evrodizela i benzina BMB 95 donela 10. februara. Da bi ovi derivati bili jeftiniji, Vlada se odrekla dela prihoda tako što je smanjila akcize na gorivo za 20 odsto. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ističe da niko ne može dugoročno da obezbedi snabdevanje po nerealno niskim cenama

Uredba kao privremeno rešenje daje efekte, ali dugoročno može da ugrozi snabdevenost tržišta. Realne cene su one koje kreira tržište, a ne država. Tokom ova dva meseca su se drastično menjali uslovi i troškovi i na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou i cene transporta. Na te faktore tržište odmah odreaguje, a administracija ne može.

Istog je mišljenja i Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca, koji ističe da je UPS uvek principijelno za slobodno formiranje cena na tržištu, posebno kada se ograničenje odnosi samo na maloprodaju, a ne i na veletrgovce. On ukazuje i da bi evrodizel sada koštao više od 200 dinara i bio bi najskuplji u regionu da država nije smanjila akcize, pišu Novosti.

Auto-gas probija rekord

Auto-gas je na pojedinim pumpama u Beogradu dostigao novi rekord od 103 dinara za litar, čime je probijena maksimalna cena od 102 dinara, koju je TNG zabeležio lane u decembru. Predsednik Udruženja za TNG Ivan Brajović ističe da je ovo posledica više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, na šta je uticala ukrajinska kriza.

Bonus video: Anketa: Odmrzavanje cene goriva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar