Foto: Shutterstock

Država planira da uvede 77 novih taksi u oblasti prostornog planiranja i izgradnje, zaštite životne sredine, unutrašnjih poslova i katastra, navodi Fiskalni savet u Oceni budžeta za 2023. godinu.

Najavljuje se uvođenje novih i modifikacija postojećih republičkih administrativnih taksi, ali nije preciziran očekivan budžetski efekat, ocenjuje Fiskalni savet. Zakonom o budžetskom sistemu član 17 definisano je da se takse u opštem slučaju mogu uvoditi samo u okviru zakona koji propisuje njihov iznos, prenosi Nova ekonomija.

Izmenama i dopunama Zakona o administrativnim republičkim taksama predviđa se uvođenje novih taksi u oblasti prostornog planiranja i izgradnje, zaštite životne sredine, unutrašnjih poslova i katastra, a uz to za pojedine takse menja se definicija ili iznos, navodi Fiskalni savet.

Zatim, ukidaju se, takse za izdavanje izvoda i uverenja iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu ukoliko je procedura elektronskim putem, kao i zahteva za dobijanje državljanstva Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

U okviru pratećih dokumenata predloženog Zakona nisu prikazani očekivani ukupni efekti najavljenih izmena, već samo parcijalne procene.

Na primer, gubitak prihoda od izdavanja izvoda i uverenja oko 37 miliona dinara, gubitak prihoda od rešenja za prijem u državljanstvo Srbije oko jedan milion dinara, ukazuje Fisklani savet.

S obzirom na to da se uvode nove takse, Fiskalni savet ocenjuje da ne vidi osetan rizik da budžetski prihodi budu niži od očekivane naplate u 2022. godini (oko 14 milijardi dinara).

BONUS VIDEO Danko Brčerević, glavni ekonomista Fiskalnog saveta

Komentari

Svi komentari (1)