Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da su kritike bivšeg guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića pokušaj, kako tvrdi, skretanja pažnje sa značajnog uspeha naše zemlje, i to u nedelji kada je Komitet Saveta Evrope MANYVAL objavio izveštaj o napretku Srbije u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Ne mora se nužno, potez gospodina Dejana Šoškića, glavnog protagoniste ovako lošeg pokušaja, pripisati njegovoj malicioznosti, već površnosti, nerazumevanju i nedovoljnom interesovanju za ovu značajnu oblast. Koliko se površno bavio ovom temom, toliko se površno bavio i monetarnom politikom, što je dovelo do nestabilnog kursa i ogromne inflacije. Podsećam ga da je NBS, na čijem je čelu bio, jedan od najznačajnijih nadzornih organa i kreatora politike u preventivnom delu sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i da bi za njega bilo uputstveno da se o tim funkcijama bar donekle informisao“, rekao je Mali.

Komitet eksperata Saveta Evrope istakao je da je Srbija unapredila mere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prikazujući značajan napredak u nivou usklađenosti sa preporukama Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), tvrdi srpski ministar finansija.

„Pored specijalizacije i obuke policijskih i tužilačkih jedinica, izmena krivičnog zakonodavstva, uvođenja centralne evidencije stvarnih vlasnika pravnih lica, licenciranja računovođa, revizora, posrednika u zakupu i prometu nepokretnosti i priređivača igara na sreću, propisivanja posebno restriktivnih uslova za osnivanje finansijskih institucija i učesnika u oblasti digitalne imovine, uspostavljen je partnerski odnos sa privatnim sektorom, te tako u radu Koordinacionog tela zajedno učestvuju predstavnici državnog i privatnog sektora. Da usklađivanje sa preporukama FATF nije lak zadatak, svedoči činjenica da je u ovom trenutku Srbija po usaglašenosti sa 40 preporuka FATF ispred Kanade, SAD, Velike Britanije, Austrije, Slovenije i većine drugih članica EU. Uvođenjem sistema primene ciljanih finansijskih sankcija za finansiranje terorizma i nedozvoljene proliferacije, koji u vreme Vašeg stručnog upravljanja NBS nije ni postojao, Srbija se trenutno u ovom segmentu nalazi ispred EU“, rekao je Mali.

On je napomenuo da usvojeni zakoni, podzakonska akta, smernice i mehanizmi nisu „mrtvo slovo na papiru“ kako to Šoškić kaže, o čemu najbolje svedoči broj osuđenih lica za pranje novca, kojih je samo tokom prošle godine bilo više od šezdeset.

„U vreme Vaše vladavine ta brojka je asimptomatski težila nuli. Prisetićemo se 2011. godine i rezultata Vaše politike, koja je rezultovala, najpre hapšenjem nekoliko službenika, a potom i gašenjem Uprave za igre na sreću. Bilo je potrebno nekoliko godina da se sistem od takvog udarca oporavi, ali sa zadovoljstvom Vas obaveštavam da smo uspeli da ponovo osnujemo i uspostavimo jednu toliko važnu instituciju, koja je prošla najstrože provere i za koju sa ponosom možemo da kažemo da je u potpunosti usklađena sa svim preporukama FATF, što je i MANYVAL potvrdio. Da i ta institucija nije ‘mrtvo slovo na papiru’ govori akcija koju su pripadnici te Uprave sproveli zajedno sa predstavnicima MUP-a, septembra ove godine. Rezultat se meri desetinama podnetih krivičnih prijava, oduzetih sredstava i ugašenih nelegalnih objekata“, istakao je Mali.

Ministar je rekao da o efektivnosti sistema, Srbija redovno izveštava MANYVAL, koji je jedino telo koje ocenjuje nivo usaglašenosti ovog segmenta sa očekivanim rezultatima FATF.

„Ne znam da li ste upoznati sa promenama u metodologiji ocenjivanja FATF, ali do ovoga još uvek nije došlo, ne zbog naše nespremnosti, već zbog kalendara i plana MANYVAL-a. Međutim, kako je Srbija prva zemlja u Evropi koja je ocenjivana u novom petom krugu vrednovanja, bićemo u prilici i da prvi demonstriramo kako sve to primenjujemo u praksi“, naveo je on.

U pogledu ocene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, Mali je istakao da je neprimerena Šoškićeva „pogrešna interpretacija Bazelovog indeksa“, po kome se Srbija inače nalazi u srednjem nivou rizika.

„Možete pročitati sve dosadašnje procene rizika, koje u skladu sa svim predviđenim standardima i najboljom praksom odražavaju realno stanje stvari u ovoj oblasti. Nivo rizika je srednji, a u skladu sa svim drugim kontekstualnim faktorima Srbija se ne smatra zemljom visoke pretnje sa ovog aspekta. Iskoristiću priliku da Vas informišem da je Vlada Srbije u septembru ove godine usvojila nove procene rizika od pranja novca, finansiranja terorizma, ali i od nedozvoljene proliferacije i kriptovaluta, čime smo napravili značajan iskorak i utvrdili praksu za čitav region“, rekao je Mali.

On je naveo da će i Šoškić u narednih nekoliko dana moći da pročita pomenute procene i predlog novog akcionog plana.

„Možete pročitati i neku od publikacija, prevoda dokumenata FATF, smernica i primera najbolje prakse javno dostupnih i objavljenih na veb sajtovima naših institucija, ili možete posetiti neki od desetina okruglih stolova, seminara i skupova koje godišnje organizujemo zajedno sa privatnim sektorom i partnerskim institucijama iz inostranstva, kako biste se bolje upoznali sa ovom tematikom“,
zaključio je Mali.

Podsetimo, ekonomista Dejan Šoškić izjavio je da činjenica da je Srbija na 46. mestu Bazelovog indeksa nije dobar znak, jer to znači da se nalazi među zemljama sa istaknutim rizikom od pranja novca i finanasiranja terorizma.

„Pored toga, od nas su bolje pozicionirane zemlje sa bitno narušenim institucionalnim ambijentom kao što su Ukrajina, Belorusija pa i Moldavija. Imajući u vidu da smo kao jedina Evropska zemlja 2018. i 2019. već bili na crnoj listi FATF, međunarodne organizacije koja se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma, teško je oteti se utisku da se po ovom pitanju Srbija i dalje smatra vrlo rizičnom zemljom“, rekao je Šoškić za VOICE.

Bonus video – Hapšenje zbog pranja novca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar