Darija Kisić Tepavčević, krizni štab, konferencija za novinare
Darija Kisić Tepavčević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je danas da je rast realne vrednosti penzija od najmanje 2-3 odsto godišnje stabilan i da se za toliko godišnje realno poveća standard korisnika penzija. Ona je dodala da će Vlada Srbije nastojati da to povećanje u narednom periodu bude i više.

„Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, rast ekonomske aktivnosti u zemlji, praćen rastom zaposlenosti i zarada, rezultirao je rastom prihoda od doprinosa, što je dovelo do pada deficita u finansiranju isplate penzija, a time i smanjenja iznosa dotacija iz budžeta, kojima se obezbeđuje redovna isplata penzija i drugih prava koja isplaćuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje“, istakla je Kisić Tepavčević.

Ministarka Kisić Tepavčević navela je na 7. kongresu Sindikata penzionera Srbije da penzioneri čine snagu ovog društva i da su njihova iskustva i znanja neophodni kako bi Srbija i dalje napredovala. Ona je istakla da je obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje jedan od najvećih sistema u državi i da trenutno obuhvata više od 2,7 miliona osiguranika i 1,7 miliona korisnika penzija i drugih prava, saopštilo je to ministarstvo.

Ona je naglasila da se tokom meseca maja i juna, po prvi put od osnivanja fonda desilo da nije bilo dotacija za isplatu penzija kada su u pitanju onaj većinski deo penzionera koji su pripadali kategoriji zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju, Kisić Tepavčević je navela da se od novembra 2018. godine, korisnicima nižih iznosa penzija isplaćuje novčani iznos kao uvećanje uz penziju, kao i da se svake godine obezbeđuje najmanje jedna dodatna isplata korisnicima penzija, pa je tako prošle nedelje, 22. septembra, izvršena isplata u iznosu od 5.900 dinara.

„Tokom prethodne i ove godine, koje su pune svima poznatih izazova, nijednog trenutka se nije dovodila u pitanje redovna isplata penzija i drugih davanja. Penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju su redovno usklađeni u januaru ove godine, na
način predviđen zakonom, a naredno usklađivanje će uslediti u januaru 2022. godine“, istakla je ministarka.

Kako je dodala, tokom 2020. godine obezbeđene su dve dodatne jednokratne isplate korisnicima penzija, i jedna u 2021. godini, a za prvi deo naredne godine je najavljena jednokratna isplata od 20 hiljada dinara, što će biti najveća jednokratna isplata do sada.

Bonus video – Anketa: Penzioneri protiv Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare