Foto:Ronalds Stikans / Panthermedia / Profimedia

Prijavljivanje kandidata za program „Moja prva plata“ počinje danas i trajaće do 6. decembra. Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u programu moraju da objave konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje, uz mentora koji vrši bi trebalo da nadzire i pruža podršku.

Program se realizuje u trajanju od devet meseci bez zasnivanja radnog odnosa.

Pravo na prijavu za program imaju nezaposleni sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva stečenog na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati, piše Nova ekonomija.

Izuzetno, u Program se mogu uključiti i lica koja imaju radno iskustvo kraće od šest meseci, stečeno na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati.

Foto:yes, Credit line: – / Wavebreak / Profimedia

U toku trajanja programa, kandidatima koji su izabrani za poslove, će biti isplaćena naknada u ukupnom mesečnom iznosu od 28.000 dinara za one koji imaju srednje obrazovanje i 34.000 dinara oni koji imaju visoko obrazovanje.

Pravo na konkurs ima osoba koja se nalazi na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje, ima najmanje srednje obrazovanje i navršenih do 30 godina na dan prijave za učešće u programu, nema radnog iskustva stečenog na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati, odnosno ima stečeno radno iskustvo kreće od šest meseci na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkuriše.

Pravo na učešće u konkursu imaju i oni kandidati koji nisu ranije bili korisnici progrma „Moja prva plata“.

Pročitajte još

Zaključivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, izvršiće se najkasnije 29. decembra 2023. godine.

Početak osposobljavanja nezaposlenog lica, odnosno početak rada kandidata koji je izabran mora biti u periodu od 1.januara 2024. do 15. januara 2024. godine.

Isplata mesečne novčane naknade korisniku Programa vršiće se preko banke „Poštanska štedionica“ ad Beograd, koja će otvoriti namenski tekući račun korisniku Programa, bez naplate troškova održavanja računa.

Cilj programa je da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i zapošljavanje mladih i pruži podrška prirvedi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

BONUS VIDEO Profesor Jovančević: Moja plata i tri puta manja u odnosu na 2010, ova vlast ne haje za napretkom društva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar