Foto: Shutterstock

Udruženje potrošača "Efektiva" obavestilo je građane da turističke agencije ipak vraćaju novac od doplate za gorivo koju su zahtevali od svojih klijenata.

„Čitavo leto pričamo da su doplate za gorivo kod već plaćenih turističkih aranžmana nezakonite. Turistička inspekcija je to utvrdila u nekoliko rešenja, koja smo objavili. Biće ih još“, objavilo je ovo udruženje na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Pročitajte još:

Kako su naveli u mejlu poslatom jednoj klijentkinji, savetuju tužbu za povraćaj novca, kako taj novac ne bi ostao kao „poklon“ agenciji.

Oni su takođe pozvali sve građane da im se obrate ukoliko ih zanima kako mogu da vrate svoj novac.

Sa duge strane, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Nova.rs da takve nadoknade nisu nezakonite.

„To smo dokazali 15 puta i to postoji i piše u Zakonu o zaštiti potrošača. Novac može da se traži nazad ako agencija nije na vreme javila i ako nije bilo kalkulacije obračuna, a to morate da imate u dokaznoj formi. Sada je rok za to prošao, zakon predviđa određeni rok za reklamacije i sada preostaje samo opcija da agenciju tužite“, naveo je Seničić.

On je naglasio da treba svakako biti obazriv, ali da je bilo situacija i kada je JUTA prijavljivala agencije inspekciji.

„Tačno je da je trebalo da agencije odmah naprave kalkulacije kada je počela cela situacija sa gorivom, ali imali smo situaciju da je Er Srbija na svakih 15 dana javljala neke svoje promene i onda nije bilo moguće da agencije unapred znaju konačni obračun. Kada je reč o autobuskom prevozu, to je posebna priča. Prevoznik ni agencijama ne mora ništa da objašnjava, nego samo kaže ‘kilometar puta košta toliko i toliko’. Ali mislim da je i tu trebalo da se od samog starta odredi veća cena i izbegnu neprijatne situacije sa klijentima. Neke agencije su to i radile“, zaključio je Seničić.

BONUS VIDEO Goran Radosavljević i Tomislav Mićović Srbija je evropski rekorder po visini akciza na gorivo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar