Predrag Ćulibrk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Sve poslovne odluke Telekoma i naš cilj da budemo lider na ovom području neskriveno frustrira konkurenciju", ocenio je generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk. On tvrdi da sredstva Telekoma nisu javna svojina, dok je jedan od njegovih saradnika Vladimir Lučić istakao da je vrednost Telekoma trenutno preko dve milijarde evra, iako obojica potvrđuju da ta kompanija trenutno bankama duguje 1,152 milijarde evra.

„Oni su zabrinuti za svoj poslovni uspeh, što razumemo. Ono što ne razumemo je da je izgleda na delu sprega političkih i poslovnih interesa protiv Telekoma Srbija“ naveo je Ćulibrk na konferenciji za novinare predstavaljući poslovanje te kompanije.

Jedan od direktora u kompaniji Telekom Vladimir Lučić saopštio je da će po svim projekcijama 2023. godine ova kompanija vredeti minimum četiri milijarde evra, a verovatno i više.

„Sadašnja vrednost je preko dve milijarde evra, nivo zaduženosti je u evropskom proseku“ naveo je Lučić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Komenatarišući navode članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o tome da je Telekom javna svojina, Ćulibrk je naveo da „ne treba biti veliki pravnik ni advokat da bi se znalo da je njena teza pogrešna“.

„Sredstva Telekoma nisu ni pruge, šume, vode,  dakle nisu javna svojina. Telekomova sredstva su u svojini kompanije. Država kao većinski vlasnik bira rukovodstvo, kao i u drugim državama Evrope gde je vlasnik država“ naveo je Ćulibrk.

Ovde treba podsetiti da je članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić upozorila da svrsishodnost poslovnih poteza „Telekoma“ ne kontroliše ni jedna od državnih ili skupštinskih institucija, iako je Republika Srbija većinski vlasnik te kompanije.

Dug „Telekoma“ premašio milijardu evra

Na pitanje novinara koliko je porastao dug Telekoma jer  je trenutni dug prema bankama 1,152 milijardi evra,  Ćulibrk je odgovorio da ne kriju da su se zadužili.

„Naravno da smo se zadužili, ništa ne krijemo. Imamo veliko poverenje banaka. Sve naše investicije su dobro tempirane i fokusirane. Svi naši potezi su na korist kompanije i Srbije“ istakao je on.

Konsolidovani poslovni prihod u 2019. godini, kako je saopšteno, porastao je 6,6 odsto na 133,7 milijardi dinara, pre svega usled rasta segmenta multimedije (skok od 43,8 odsto).

Ćulibrk i Lučić insistirali su na tome da je nivo zaduženosti „Telekoma Srbija“ na prosečnom nivou za kompaniju iz njihovog sektora u evropskim okvirima, a posebno kada je reč o kompaniji koja ima ambiciozne planove za budućnost.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„United Media, naš ključni konkurent, ima svoju strategiju rasta – zašto i mi ne bismo imali svoju?“, zapitao se Lučić, i zaključio da se zato „intenzivira“ pritisak na „Telekom Srbija“.

O kupovini kablovskih operatera

Rukovodstvo „Telekoma Srbija“ ostalo je pri stavu da je zaduživanje radi kupovine nekoliko manjih kablovskih operatera, na čelu sa „Kopernikus Digital Technology“ bio „izuzetno poslovni potez“, koji im je doneo pola miliona novih korisnika.

Podsetimo, međutim, da je u javnosti zapravo postavljeno pitanje šta zapravo stoji iza kupovine „Kopernikus Technology“, o čemu je govorila i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Pročitajte još:

„Dakle, ‘Telekom’, moj ‘Telekom’, vaš ‘Telekom’, ‘Telekom’ svih građana Srbije, je našim novcem u iznosu od gotovo 200 miliona evra, platio privatnom ‘Kopernikusu’ za jedan kabl, da bi onda partijski ‘Kopernikus’ kupio još jedine dve televizije sa nacionalnom frekvencijom našim parama, koje su ostale jedine dve koje nisu bile pod direktnom šapom Aleksandra Vučića – Prva i 02, sada preimenovana u B92.

Vlasnik ‘Kopernikusa’ je Srđan Milovanović, brat visokog funkcionera SNS koji je evo vidimo i kandidat za gradonačelnika Niša, Zvezdan Milovanović“, rekla je Marinika Tepić.

Podsetimo da je „Telekom Srbija“ u većinskom vlasništvu države, koja poseduje 58 odsto akcija te kompanije. Nešto više od petine kapitala „Telekoma“ je, međutim, u rukama građana i zaposlenih, koji su akcije besplatno. Još oko 20 odsto akcija su sopstvene akcije „Telekoma Srbija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare