Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ono što je najvažnije znati o "Telekomu Srbija" je da država Srbija jeste većinski, ali nije jedini vlasnik te kompanije - petinu kapitala poseduje 4,8 miliona građana, koji su akcije dobili putem besplatne podele. Zato je transparentno poslovanje i istinito izveštavanje o odlukama rukovodstva "Telekoma" u interesu ne samo države, već i ogromnog broja građana koji i dalje ne mogu da prodaju te akcije, pa jedinu novčanu korist od njih ostvaruju putem dividende - koja ni ove godine neće biti uplaćena na njihove račune.

Zašto građani – mali akcionari “Telekoma Srbija” ni ove godine neće videti ni dinara od domaćeg telekomunikacionog operatera?

Brokeri kažu – zbog rasta zaduženosti, pošto je u prošloj poslovnoj godini neto dobitak pao 77,3 odsto na 2,5 milijardi dinara usled oštrog rasta finansijskih rashoda na 1,9 milijardi dinara.

Brokerska kuća “Momentum” je u analizi finansijskih izveštaja “Telekoma Srbija” istakla da je pad neto profila posledica rasta ukupnog duga za 35 odsto na 144,2 milijarde dinara, dok je neto dug skočio 48,8 odsto na 135,5 milijardi dinara.

Kako je dug “Telekoma Srbija” toliko porastao?

“Telekom Srbija” je tokom 2018. godine i početkom prošle godine pokupovao čitav niz manjih kablovskih operatora, na čelu sa “Kopernikusom”, “Radijus Vektorom” i “AVcom”, a ukupna vrednost svih preuzimanja koje je sproveo “Telekom” bila je 300 miliona evra.

Da bi sproveo te akvizicije, “Telekom” se kreditno zadužio, što je potvrdio i Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju “Telekom Srbija grupe”.

Mi jesmo akvizicije kablovaca ostvarili iz kredita i to ne krijemo. Nije prvi put da imamo snažne investicione cikluse. Setite se 2007. godine, kada smo investirali 700 miliona evra kako bismo se proširili na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sada smo se zadužili zbog investicija za koje smo sigurni da našu kompaniju dovode na mesto broj jedan u regionu.

Zato tvrdim da su te akvizicije imale višestruku korist, a ne štetu, jer smo kupili deo tržišta, i to tržišta koje je pripadalo našoj konkurenciji, i razbili kartele kablovaca, ali i dobili znatan broj korisnika i smanjili konkurenciju”, rekao je tokom jula Lučić.

Koga je kupio “Telekom” ?

Zato što itekako upada u oči da je, neposredno pošto je “Telekom” kupio “Kopernikus Technology” za 180 miliona evra, vlasnik tog kablovskog operatera Srđan Milovanović preuzeo dve televizije sa nacionalnom frekvencijom: TV Prva i O2 (B92).

Marinika Tepic ispred Telekoma
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U delu javnosti postavljeno je pitanje da li se radi o “povezanim” transakcijama, o čemu je govorila potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je na konferenciji za medije koju je održala 5. avgusta ispred “Telekomovog” sedišta.

“Jedna od najproblematičnijih transakcija je, naravno, ona sa ‘Kopernikusom’. Dakle, ‘Telekom’, moj ‘Telekom’, vaš ‘Telekom’, ‘Telekom’ svih građana Srbije, je našim novcem u iznosu od gotovo 200 miliona evra, platio privatnom ‘Kopernikusu’ za jedan kabl, da bi onda partijski ‘Kopernikus’ kupio još jedine dve televizije sa nacionalnom frekvencijom našim parama, koje su ostale jedine dve koje nisu bile pod direktnom šapom Aleksandra Vučića – Prva i 02, sada preimenovana u B92.

Vlasnik ‘Kopernikusa’ je Srđan Milovanović, brat visokog funkcionera SNS koji je evo vidimo i kandidat za gradonačelnika Niša, Zvezdan Milovanović”, rekla je Marinika Tepić.

Jelisaveta Vasilić, Savet za borbu protiv korupcije: Niko nije kotrolisao akvizicije “Telekoma Srbija”

“Izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju ‘Telekoma’ pokazao je da ni jedna institucija, uključujući i nadležna ministarstva i skupštinske odbore, nije kontrolisala kupovine manjih kablovskih operatera koje je sproveo Telekom. Prema tome, ulaganje u akvizicije urađeno je bez odluke akcionara, bez kontole, nadzora i odluka ministarstava, Vlade i Odbora za ekonomiju javnog sektora, iako se radilo o javnim sredstvima u iznosu od 38,29 milijardi dinara, što je vrednost izvršenih akvizicija ‘Telekoma’ koja su isplaćena iz javne svojine i koja su prešla u privatne džepove”, napisala je članica Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije Jelisaveta Vasilić u autorskom tekstu za “Danas”.

“Uprava ‘Telekoma’ krije transakcije kao zmija noge. Telekom je Igoru Žeželju obezbedio našim novcem kupovinu ‘Kurira’, imamo osnovanu sumnju da se našim novcem finansiraju tabloidi. A to je pranje para. Ključni dokaz je kako je kompanija Igora Žeželja ‘Mondo INK’ dobila 10 miliona evra avansa na svoj račun poslednjeg dana 2018. i kupuje nakon toga ‘Adria Media grup’, iako svi bilansi i profit svih kompanija Žeželja ne da nisu dovoljni da kupe tu kompaniju, nego nisu dovoljni ni da se zaduži kod banaka”, rekla je Tepić na današnjoj konferenciji za novinare.

Kolika je vrednost “Telekoma Srbija”?

Vladimir Lučić, jedan od direktora “Telekoma” koga smo ranije upoznali u ovoj priči, naveo je da bi vrednost te kompanije u 2023. godini trebalo da dostigne četiri milijarde evra.

Berzanski stručnjak Nenad Gujaničić smatra da vrednost “Telekoma” određuje tržište, odnosno – koliko bi neko bio spreman da plati za njegovo preuzimanje.

“Mislim da su šanse da se ‘Telekom’ proda po nekoj ceni koja je bila pre ove krize, pa čak i pre nekoliko godina, izuzetno male, a da ne pričamo o vredovanju od 2006, 2007. kada je mogao da se proda za tri, četiri, pet milijardi evra….taj film nikada nećemo gledati”, ocenio je Gujaničić za N1 16.jula ove godine.

Već sledećeg dana pošto je taj prilog emitovan, “Telekom Srbija” najavio je tužbu protiv United Grupe, vlasnika N1, TV NovaS i portala Nova.rs “zbog višenedeljne hajke”. United Grupa je zatim saopštila da je “počašćena” od tabloida Kurir negativnim tekstovima na šest strana sa ciljem da, kako navodi United Grupa, hajkom protiv te kompanije opravdaju loše poslovne rezultate Telekoma.

“Tabloid Kurir, koji u netransparentnim poslovima od Telekoma dobija ogroman novac, ima očiglednu obavezu da ih brani i kada uništavaju vrednost kompanije”, saopštila je United Grupa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar